Libanesisk marine stanser skip i grenseområdet

Den libanesiske marinen hjelper IDF med å drive vekk båter som nærmer seg den israelske grensen. Den israelske marinen forbereder seg på mulige sammenstøt på Nakba-dagen.

«Alle trenger å lese om Israel på miff.no.» Hvis du er enig, trenger vi deg som medlem av MIFF slik at skoleelever og andre kan få israelske perspektiver gratis tilgjengelig på norsk. Bare en liten brøkdel av våre nettgjester er medlemmer. Klikk her for å registrere deg nå (fra kr. 4,- per uke)

Den israelske marinen har nylig styrket forholdet til den libanesiske marinen i Middelhavet, mens de forbereder seg på mulige pro-palestinske flotillaer til Gaza på Nakba-dagen neste måned. I henhold til kilder i den israelske marine har det indirekte samarbeidet mellom de to marinene økt.

På Landdagen sist måned, kom hundrevis av palestinere ut i gatene for å protestere mot tapet av arabisk land i Galilea. Den libanesiske marinen økte da marinens innsats til havs og stoppet ethvert skip fra å nærme seg den maritime grensen til Israel, for å forhindre mulige provokasjoner.

IDF har også nylig blitt hjulpet av den libanesiske marinen som hjalp dem med å holde utenlandske fiskebåter som nærmer seg israelsk farvann unna. Dette betyr at et betydelig mindre antall utenlandske skip nå nærmer seg den israelske grensen til havs.

Når den israelske marinen identifiserer en fiskebåt som nærmer seg israelsk farvann og er mindre enn 400 meter unna, melder den israelske marinen fra til den libanesiske marinen gjennom en internasjonal organisasjon. Den libanesiske marinen nærmer seg så den utenlandske båten, og hjelper den vekk fra den israelske maritime grense.

Den israelske marinen forbereder seg på mulige pro-palestinske flotiljer til Gaza på Nakba-dagen, som blir markert 15. mai. Det er muligheter for protester også til havs, og disse kan komme til å involvere fiskebåter som nærmer seg Israels maritime grense. Som del av forberedelsene har den israelske marinen blitt utstyrt med gass og lysgranater.

Det israelske Etterretnings- og terrorismeinformasjons-senteret rapporterte denne uken at pro-palestinske aktivister fra Sverige har erklært at de kommer til å organisere en Gaza-flotilje i år. De svenske aktivistene skal allerede ha kjøpt et skip.

– På den ene siden er vi glade for at [libaneserne] hjelper oss, men på den annen side er det ikke alltid bra samarbeid, når vi husker på den libanesiske snikskytteren, sier en israelsk marineoffiser til Ha’aretz. I 2010 skjøt en libanesisk snikskytter en israelsk reserveregiments-kommandant under en operasjon ved den nordlige grensen.

– Vårt mål er at libaneserne kommer til å ta seg av fiskebåtene som nærmer seg grensen. Faren er den korte avstanden. En selvmordsbomber kan ta seg til Rosh Hanikra eller Achziv-stranden på sekunder, sier en kommandant i den israelske marinen.

Akkurat nå er Israels nordlige maritime grense ansett som stillere enn noen gang. Men, i henhold til israelske etterretningsvurderinger holder Hizbollah på å forberede mulige angrep, og skal også ha skip.

– Akkurat nå er det stille her, men det er som ved hele den nordlige grensen – hvis ingenting skjer, så er det fordi Hizbollah ikke vil at noe skal skje, sier den israelske marinekommandanten.

 Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Ingen artikler å vise