2 millioner har flyktet fra Syria

7 av 20 millioner syrere er på flukt, de fleste som interne flyktninger. 2 millioner har forlatt landet, melder FN.

To barn i den syriske flyktningleiren Dalhamiyeh. (Foto: S. Baldwin, UNHCR UN Refugee Agency, flickr.com)
To barn i den syriske flyktningleiren Dalhamiyeh. (Foto: S. Baldwin, UNHCR UN Refugee Agency, flickr.com)

7 millioner er omlag én tredjedel av landets totale innbyggertall. Én million av dem er barn. Borgerkrigen som raser i Syria har skapt enn svært kritisk flyktningsituasjon og store utfordringer for nabolandene som skal ta dem imot.

Negativ virkelighet
FNs representant for syriske flyktninger, Tarik Kurdi, hevder at det lille av internasjonal nødhjelp som blir brakt inn i Syria, kun er en “dråpe i havet”. Det internasjonale samfunnet har problemer med å få opprørsstyrker og regimet til å samarbeide for å få inn mat og medisiner. Til sammen har rundt 100.000 blitt drept, melder Globes & Mail og Associated Press (AP). Rundt 1.400 av dem i Bashar Assad-regimets kjemiske angrep på sin egen lokalbefolkning for snart to uker siden.

FNs høykommissær for flyktninger, Antonio Guterres, sier det strømmer 5.000 syrere over grensene til nabolandene daglig, skriver Times of Israel og AP. Totalt har minst 2 millioner forlatt hjemlandet, opplyser det overnasjonale organet. I løpet av 2013 vil det samme tallet ha økt til 3 millioner.

Fikk beina sprengt av
Situasjonen for flyktningene som kommer seg over grensene til hovedsaklig Tyrkia, Libanon og Jordan, er vanskelig. David Remnick i The New Yorker har skrevet en innsiktsfull reportasje fra flyktningleiren Za’atar i nordlige deler av Jordan.

– Da Za’atari åpnet i juli 2012, var befolkningen her noen få hundre. Sent i august [2012] var det 15.000 som levde her. Nå er tallet 120.000, skriver han.

– I hvert eneste telt og hver eneste trailer finnes det personlige skrekkhistorier, legger Remnick til.

En av disse skrekkhistoriene blir fortalt av “Fatima”, som ikke våger å avsløre navnet sitt av frykt for å bli henrettet når hun vender tilbake til Syria. Hennes yngste datter på 12 har mistet høyrebeinet fra splinter. Den eldste datteren på 25, har mistet venstrebeinet fra kneet og ned. De hadde et “vakkert” liv i hjemlandet, forklarer “Fatima”. Nå er de tvunget til å bo i telt.

Jordan er sammen med Libanon de to syriske naboene som sliter mest med å ta imot flere flyktninger. De to landene, med sine beskjedne innbyggertall, har til sammen tatt imot 1,1 millioner. Det utgjør ganske nøyaktig 10 prosent av disse landenes befolkninger til sammen. Omlag 130.000 venter fortsatt på å bli registrert av FN-systemet.

Forrige artikkelNyttårsstatistikk: 8,081 millioner innbyggere i Israel
Neste artikkelBen Gurion: Palestinere braste gjennom kontrollsperringene
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no