Libanesiske medier: Israelsk “spion-gribb” tatt til fange

Nye fantasifulle konspirasjonsteorier om Israel. Denne gangen er hovedpersonen en gribb.

"Spion-gribben" fra Tel Aviv (Foto: arabiske medier via Jerusalem Post)

Libanesiske medier meldte 27. januar om en israelsk “spion-gribb” som samme dag hadde blitt oppdaget i den sør-libanesiske landsbyen Bint Jbeil.

Ifølge de libanesiske mediene ble gribben umiddelbart fanget for å avverge et angrep på befolkningen, skriver Jerusalem Post.

Innbyggere i landsbyen skal ha blitt overrasket da de oppdaget at gribben – ifølge dem – fraktet “israelsk spionutstyr”.

GPS-sender festet på ryggen (Foto: skjermdump fra nettsiden bintjbeil.org)
GPS-sender festet på ryggen (Foto: skjermdump fra nettsiden bintjbeil.org)

Etter at lokale sikkerhetsstyrker hadde undersøkt og forsikret at gribben ikke fraktet noe farlig utstyr, skal den ha blitt satt fri.

Libanesiske medier kunne også fortelle at dette ikke var første gangen at «israelske spion-gribber» infiltrerer Libanon. For tre måneder siden skal en annen «israelsk gribb» ha blitt fanget i landsbyen Kfar Kila i Sør-Libanon.

Tidligere i år skal også en gribb fanget i Saudi-Arabia ha blitt anklaget for å spionere til fordel for den israelske regjeringen og i 2103 ble en sjelden ørn skutt ned og drept i Libanon etter mistanke om den var spion for Israel.

Blant de arabiske og muslimske naboene florerer konspirasjonsteorier om at Israel bruker haier, gribber, bietere, pelikaner, ørner, tårnfalker, delfiner, bjørner, griser, hyener, rotter og til og med insekter for å spionere på eller skade sine fiender.

Sannheten er at fuglene ringmerkes eller får påsatt GPS-sendere av israelske ornitologer og forskere av vitenskapelige årsaker for blant annet å kartlegge fuglenes hekkeområder, trekkruter, oppholdssteder og levealder.

Den israelske ornitologen Ohad Hazofe sa det slik i et intervju med Jerusalem Post i august 2011:

– Ideen om at de merkede fuglene blir brukt som spioner, er absurd.

Til CNN sa han i desember 2013: – Jeg er ikke ekspert på etterretning, men hva kan man lære av å plassere et kamera på en gribb? Du kan ikke kontrollere den. Den er ikke en drone som du kan sende dit du vil. Hvilken nytte har man av å se en gribb spise innvollene på en død kamel?

Kilder: Libanesiske The Daily Star og Bint Jbeil, israelske Jerusalem Post og Haaretz.

Forrige artikkelHans Rustad i MIFF Oslo: Israel og vestlig identitet.
Neste artikkel– Hamas er klare for nye angrep mot Israel
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Geir Knutsen kom første gang til Midtøsten som FN-soldat i Libanon i 1984. Til sammen har han bodd i Libanon og Israel i over fire år. Han har vært medlem i MIFF siden 1988. Høsten 2013 begynte han i en deltidsstilling i MIFF og i full stilling fra januar 2016.
- Bli fastgiver til MIFF på 10 sekund! -