Libanons hærsjef sier soldatene må være forberedt på et israelsk angrep

Nærmer det seg en ny væpnet konflikt mellom Israel og Libanon?

Libanons væpnede styrker har fått beskjed om å være forberedt på et angrep fra Israel. (Foto: Skjermdump YouTube)
Libanons væpnede styrker har fått beskjed om å være forberedt på et angrep fra Israel. (Foto: Skjermdump YouTube)

Sjefen for Libanons væpnede styrker, general Joseph Aoun, ber sine tropper om å være «fullt forberedt» på konfrontasjon med Israel som følge av den økende spenningen i regionen, skriver den israelske avisen Times of Israel.

– Jeg ber dere om å være forberedt på å konfrontere den israelske fiendens trusler og krenkelser, sa Aoun i en tale på Libanons 74. uavhengighetsdag.

I talen kom generalen også med påstander om at Israel har «fiendtlige intensjoner mot Libanon, det libanesiske folket og den libanesiske hæren».

Sannheten er heller at Hizbollah og Iran har krigsplaner mot Israel.

Aoun ba også soldatene om å implementere FN-resolusjon 1701, med FNs hjelp, for å «bevare stabiliteten» i regionen. Resolusjon 1701 endte Libanon-krigen i 2006 mellom Israel og den libanesiske terrorgruppen Hizbollah. Ifølge FN-resolusjonen skulle Sør-Libanon demilitariseres og avvæpnes.

Hizbollah viser styrke under en parade. Terrorgruppen har titusenvis av soldater og over 100.000 raketter. (Foto: YouTube)
Hizbollah viser styrke under en parade. Terrorgruppen har titusenvis av soldater og over 100.000 raketter. (Foto: YouTube)

Ironisk nok har Hizbollah fått et arsenal på rundt 150.000 kort-, mellom- og langdistanseraketter, i tillegg til 50.000 væpnede soldater, siden den gang.

Aouns oppfordring om at soldatene må være forberedt på et israelsk angrep kommer etter lengre tid med økende spenning mellom Israel og Hizbollah, i tillegg til en pågående politisk krise mellom Libanon og Saudi-Arabia.

Den israelske forsvarsministeren Avigdor Lieberman har anklaget den libanesiske hæren og terrorgruppen Hizbollah for å være sammensveiset.

Den arabiske liga fordømte nylig Iran og den iransk-støttede Hizbollah-militsen. De mener de bidrar til å spre terrorisme og ustabilitet i Midtøsten.

Store styrker deltar i den største militære øvelsen på nesten 20 år i Israel. Landet forbereder seg på krig mot Hizbollah. (Foto: IDF)
Store styrker deltok i sommer i den største militære øvelsen i Israel på nesten 20 år. (Foto: IDF)

Israel sier det er helt uaktuelt at Hizbollah, som har kjempet på Assad-regimets side i den syriske borgerkrigen, skal få lov til å etablere seg langs den syriske grensen mot Israel. Israel har sagt at ethvert angrep fra den libanesiske Hizbollah-militsen vil bli sett på som et angrep fra selve Libanon.

Men til tross for den økende krigsretorikken har både Israel og Hizbollah sagt at de ikke er interessert i en krig – for øyeblikket. Likevel er begge parter forberedt på at krigshandlinger kan bryte ut. I sommer gjennomførte Israel sin største militærøvelse på 20 år. Scenarioet: Et angrep fra Hizbollah.

Forrige artikkelPalestinske barn utfører terror for å få økt status i det palestinske samfunnet
Neste artikkelFaktasjekk på Gerd von der Lippe i Dagbladet
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.