NRK har oppdaget slavesystemet i Midtøsten

Kafala-systemet er slaveri satt i system.

Skjermdump fra NRK Dagsrevyen 2. august 2020.

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Søndag 2. august (NRK Dagsrevyen) og mandag 3. august (NRK Nyhetsmorgen, radio) hadde korrespondent Sidsel Wold nyhetsinnslag om den alvorlige økonomiske situasjonen i Libanon. Wold fortalte hvordan dette særlig rammer immigrantarbeidere fra Etiopia og andre land.

– Tusenvis av immigrantarbeidere blir kastet på gaten, innledet programlederne i Dagsrevyen.

Ifølge den etiopiske ambassadøren i Libanon er det snakk om 400.000 etiopiske kvinner som jobber i Libanon.

– I Libanons rikmannsstrøk er tjenestefolk helt vanlig. Omstridte arbeidskontrakter er satt i system der arbeidsgiver tar pass og papirer og har full kontroll over sine ansatte. Arbeiderne har ingen rettigheter, sa Wold på Dagsrevyen.

Mandag morgen forklarte Wold at arbeiderne er fanget i det såkalte kafala-systemet, som er svært utbredt over hele Midtøsten (med selvsagt unntak av Israel). Etiopiske kvinner som Wold har snakket med forteller at de ble stengt inne, nektet pass, slått, fratatt lønn og klær med mer.

– Kafala-systemet kalles også vår tids slaveri, sa Wold.

Jan Benjamin Rødner, styremedlem i MIFF, synes det er oppsiktsvekkende å høre at Libanon har hatt hundretusenvis av etiopiske gjestearbeidere.

– 400.000 arbeidsplasser er flere enn alle etterkommerne av de palestinske flyktningene som har bodd i Libanon siden 1948. Dette viser igjen at flyktningproblemet i Libanon kunne vært løst for mange år siden, men det har ikke vært vilje. Palestinerne er blitt holdt arbeidsløse, stengt inne i leirer og uten statsborgerskap, sier Rødner.

De siste månedene har Libanon opplevd svært høy inflasjon, og landet er på randen av økonomisk sammenbrudd.

Forrige artikkelFørste rakettangrep på en måned
Neste artikkelGir penger til over én million israelere
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.