NRK har oppdaget slavesystemet i Midtøsten

Kafala-systemet er slaveri satt i system.
Skjermdump fra NRK Dagsrevyen 2. august 2020.

Søndag 2. august (NRK Dagsrevyen) og mandag 3. august (NRK Nyhetsmorgen, radio) hadde korrespondent Sidsel Wold nyhetsinnslag om den alvorlige økonomiske situasjonen i Libanon. Wold fortalte hvordan dette særlig rammer immigrantarbeidere fra Etiopia og andre land.

– Tusenvis av immigrantarbeidere blir kastet på gaten, innledet programlederne i Dagsrevyen.

Ifølge den etiopiske ambassadøren i Libanon er det snakk om 400.000 etiopiske kvinner som jobber i Libanon.

– I Libanons rikmannsstrøk er tjenestefolk helt vanlig. Omstridte arbeidskontrakter er satt i system der arbeidsgiver tar pass og papirer og har full kontroll over sine ansatte. Arbeiderne har ingen rettigheter, sa Wold på Dagsrevyen.

Mandag morgen forklarte Wold at arbeiderne er fanget i det såkalte kafala-systemet, som er svært utbredt over hele Midtøsten (med selvsagt unntak av Israel). Etiopiske kvinner som Wold har snakket med forteller at de ble stengt inne, nektet pass, slått, fratatt lønn og klær med mer.

– Kafala-systemet kalles også vår tids slaveri, sa Wold.

Jan Benjamin Rødner, styremedlem i MIFF, synes det er oppsiktsvekkende å høre at Libanon har hatt hundretusenvis av etiopiske gjestearbeidere.

– 400.000 arbeidsplasser er flere enn alle etterkommerne av de palestinske flyktningene som har bodd i Libanon siden 1948. Dette viser igjen at flyktningproblemet i Libanon kunne vært løst for mange år siden, men det har ikke vært vilje. Palestinerne er blitt holdt arbeidsløse, stengt inne i leirer og uten statsborgerskap, sier Rødner.

De siste månedene har Libanon opplevd svært høy inflasjon, og landet er på randen av økonomisk sammenbrudd.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelFørste rakettangrep på en måned
Neste artikkelGir penger til over én million israelere
Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i Med Israel for fred (MIFF). Myrland ble i 2020 kåret av The Algemeiner «topp hundre personer som positivt påvirket jødisk liv» og av Jewish News Syndicates «40 mest innflytelsesrike talsmenn for Israel i sosiale medier». Myrland utviklet nettstedet miff.no på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.

Ingen artikler å vise