– Israelere er ikke fra Mars

Faksmile fra Der Spiegel nr. 16/2013, utgivelsesdato 15. april 2013.
Faksmile fra Der Spiegel nr. 16/2013, utgivelsesdato 15. april 2013.

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Det er ikke hver dag en politiker i et arabisk land tar til orde offentlig for samarbeid med Israel. Det gjør Ahmed Schibani i Det demokratiske parti i Libya i det tyske magasinet Der Spiegel denne måneden.

– Vi arabere må forholde oss til realitetene. Israelerne deler den samme jord som oss, de kommer ikke fra Mars. I årevis har våre herskere pleiet illusjonen at Israel kan bli utslettet fra kartet. På samme tid gjorde stater som Saudi-Arabia og Qatar hemmelige forretninger med Israel. Vi er imot dette hykleriet, og vil handle med Israel helt åpent, sier Schibani.

Politikeren er også åpen for å ta imot jøder som ble tvunget til å forlate Libya etter Israels opprettelse. I årene før staten Israel ble opprettet, var det ca. 40 000 jøder i Libya. Men som i alle andre arabiske land, dro jødene fra landet da de fikk et annet land å dra til.

– Verden har glemt at etter at Israels opprettelse måtte 800.000 arabiske jøder forlate sine hjemland. Også Libya fordrev sine jøder. Dette tapet er en tragedie. Jeg synes det er pinlig at FN i mer enn hundre resolusjoner har tatt til orde for palestinernes tilbakevendingsrett, men at det inntil i dag ikke finnes en eneste resolusjon for å gi den samme rett til de arabiske jødene, sier Schibani til Der Spiegel.

Politikeren er optimistisk for Libyas framtid, og ser for seg et “fullt funksjonerende demokrati” i  løpet av de syv neste årene. Schibani har selv grunnlagt Det demokratiske parti som han representerer. Der Spiegels artikkel gir ingen indikasjon på hvor stor oppslutning dette partiet har i Libya.

Full faksmile fra Der Spiegel nr. 16/2013, utgivelsesdato 15. april 2013.
Full faksmile fra Der Spiegel nr. 16/2013, utgivelsesdato 15. april 2013.


Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag