MIFF-landsmøtet i Ålesund 2004

2.-4. juli 2004 hadde Med Israel for fred landsmøte på Borgund folkehøgskole i Ålesund.

Over 50 MIFF-medlemmer fra hele landet deltok da landsmøtet ble avholdt i Ålesund første helgen i juli.
I tillegg til generalforsamlingen, fikk vi oppleve interessante foredrag, flotte kulturinnslag, båttur rundt Jugend-byen og besøk i Atlanterhavsparken. Flere tiltalls personer fra lokalområdet deltok også på større eller mindre deler av programmet.

Umenneskelig å nekte selvforsvar
Fredag kveld ønsket Johan Grytten velkommen til Ålesund, som representant for de lokale arrangørene. Gryttens innslag blir alltid krydret med lun humor og sunnmørsk selvironi.
MIFF-leder Gabriel Edland åpnet landsmøtet, og skrøt av arbeidet landsmøtekomitéen hadde lagt ned.
– En Israel-venn er et menneske som setter pris på andre mennesker, uansett hudfarge eller religion, en som ikke gjør forskjell på folk, understreket Edland i sin åpningstale. Det er ingen motsetning mellom å være venn av Israel og samtidig ønske det beste for palestinerne.
Edland kritiserte alle som vil nekte Israel rett til selvforsvar:
– Det er utrolig umenneskelig å nekte en nasjon å forsvare seg mot de som tar livet av innbyggerne, sa Edland.

Israels venner kan føle verdighet
Før fredagskvelden gikk over i uformelt sosialt samvær, holdt redaktør Odd Myrland et miniforedrag.
Han påpekte hvordan Israel blir dømt etter fullstendig andre idealer enn andre nasjoner.
– Jøder generelt og israelere spesielt er ikke helgener. Det kan skrives veldig tjukke bøker med sanne ting som Israel har gjort galt, sa Myrland. Sammenligner man Israel med andre vestlige nasjoner, kommer det jødiske demokratiet likevel godt ut.
– Og sammenligner man Israel med nabolandene i Midtøsten, så ligner det litt på himmelen likevel, sa Myrland.
– Hvis det som står i norske medier om Midtøsten-konflikten var hele sannheten, var man ikke et anstendig menneske om man var Israel-venn, påpekte Myrland. Når man imidlertid også får lese israelske synspunkter og framstillinger, blir saken annerledes.
– Israels venner har all grunn til å føle en verdighet, mener Myrland. Med å formidle israelernes syn på konflikten, håper Midtøsten i fokus-redaktøren å bidra til dette.

Nytt styre
Lørdag begynte med generalforsamling, som nestleder Gunnar Gravdal loste forsamlingen gjennom. Årsberetninger for hovedstyret, Porten til Midtøsten og lokalforeningene ble gjennomgått, regnskapet godkjent og nytt styre valgt.
Generalforsamlingen vedtok også å heve alle kategorier medlemskontingenter og abonnementsavgift med 25 kroner fra år 2005.
MIFFs medlemsmasse har økt med over 70 fra sommeren 2003 til sommeren 2004. 600 av organisasjonens knapt 1400 medlemmer har vært tilknyttet MIFF mindre enn fire år.

100-års dag for Herzls død
Lørdag 3. juli var hundreårsdagen for Theodor Herzls død. Det passet derfor godt at forlagsredaktør Håkon Harket holdt foredag om sionismen i historisk perspektiv. Omkring 70 personer fikk kraftig beriket sin kunnskap om sionistbevegelsens første år like før og like etter år 1900.

Kåseri om penger
Siste halvdel av lørdagen ble satt av til utflukter og sosial samvær. I buss gikk turen til Atlanterhavsparken. Her er store landskapsakvarier bygd inn i kystnaturen, like ut mot det åpne havet, ca 3,5 km vest for Ålesund sentrum. Atlanterhavsparken er Norges største akvarium.
Ålesunds-turen ble avsluttet med båttur og kyndig turistinformasjon ved styrmann Johan Grytten.
Landsmøtets andre dag ble avsluttet med festmiddag, og kulturell underholdning. Professor Ola Honningdal Grytten kåserte om penger, og MIFF-blåserkvartetten spilte flotte harmonier.

To interessante foredrag søndag
Søndag holdt redaktør Per Egil Hegge foredrag om Sions vises protokoller. Hegge øste av sin enormt detaljrike kunnskap om antisemittismen fremmarsj i Europa for drøyt hundre år siden.

Informasjonssjef Andreas Lorange ved Israels ambassade i Oslo avsluttet landsmøtet med et aktuelt foredag om den politiske situasjonen i Midtøsten.

Landsmøtet i MIFF for 2005 blir i Bergen helgen 1.-3. juli.

På generalforsamlingen ble følgende styre i MIFF Norge valgt for året 2004/2005:

Leder:
Gabriel Edland (Kristiansand)
Nestleder:
Gunnar Gravdahl (Oslo)
Sekretær:
Kari Surland Riska (Stavanger)
Styremedlemmer:
Morten Rasmussen (Bergen)
Håkon Rudnick (Arendal)
Jan Benjamin Rødner (Oslo)
Gurly Gundersen (Arendal)
Johann Bjerke (Oslo)
Varamedlemmer:
Frode Jacobsen (Bergen)
Marit Eie (Trondheim)

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise