NRKs Midtøsten-dekning til Kringkastningsrådet

28. april skal Kringkastingsrådet debattere NRKs Midtøsten-dekning. I forkant har de bestilt en evaluering av Cecilie Hellestveit og en kvantitativ undersøkelse fra sin egen analyseavdeling.

Saken tar utgangspunkt i en konkret klage som ble sendt til NRK i høst av ambassaderåd Aviad Ivri ved den israelske ambassaden i Oslo (last ned klagen som Word-fil fra ekstern lenke). I forkant av møtet har Kringkastingsrådet engasjert Midtøsten-forsker Cecilie Hellestveit for å foreta “en ekstern og uavhengig evaluering av NRKs dekning av Midtøsten-konflikten, med særlig fokus på hvordan Israel dekkes/ omtales”, opplyser rådssekretær Erik Berg-Hansen. Kringkastingsrådet hadde en lignende evaluering for fire år siden (se fullstendig referat), og Hellestveit er derfor bedt om konsentrere seg om dekningen de siste 2-3 årene. Det er ikke gitt noe skriftlig mandat til Hellestveit, men hun skal ha fått muntlig beskjed om å la evalueringen omfatte både Dagsrevyen, Urix, Dagsnytt Atten og utvalgte dokumentarfilmer om temaet i perioden. Kringkastingsrådet har også bedt NRKs analyseavdeling om å foreta en representativ kvantitativ kartlegging av kilder, deres roller, intervjuobjekter og opptakssteder i NRKs sendinger om Midtøsten-konflikten i samme period.

Fasit for Midtøsten Skribent og bedriftsrådgiver Leif Knutsen har skrevet en leserkommentar i Journalisten i forkant av møtet 28. apri.

– Antakelig vil mange forvente at Hellestveit i kraft av sin ekspertise fastsetter en fasit som hun så vil holde NRKs dekning opp mot. Dette vil i så fall være en feilslått tilnærming som ikke vil være tjene noen nytte, skriver Knutse.

– Som et riksdekkende, statlig medienettverk har NRK et særskilt ansvar om å ikke bare informere publikum, men også etterstrebe en åpen og konstruktiv dialog med kritikere. At Kringkastingsrådet tar klagene fra den israelske ambassaden alvorlig nok til å be om en undersøkelse er et lovende tegn, mener han. Les hele kommentare.

/a> Gå til MIFFs temaside om

Mediedekningen.

Forrige artikkelNRKs Midtøstendekning debattert i Kringkastningsrådet
Neste artikkelDe militære lederne i Hamas trosset den politiske ledelsen i Shalit-saken
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.