NRKs Midtøsten-dekning til Kringkastningsrådet

28. april skal Kringkastingsrådet debattere NRKs Midtøsten-dekning. I forkant har de bestilt en evaluering av Cecilie Hellestveit og en kvantitativ undersøkelse fra sin egen analyseavdeling.

Saken tar utgangspunkt i en konkret klage som ble sendt til NRK i høst av ambassaderåd Aviad Ivri ved den israelske ambassaden i Oslo (last ned klagen som Word-fil fra ekstern lenke). I forkant av møtet har Kringkastingsrådet engasjert Midtøsten-forsker Cecilie Hellestveit for å foreta “en ekstern og uavhengig evaluering av NRKs dekning av Midtøsten-konflikten, med særlig fokus på hvordan Israel dekkes/ omtales”, opplyser rådssekretær Erik Berg-Hansen. Kringkastingsrådet hadde en lignende evaluering for fire år siden (se fullstendig referat), og Hellestveit er derfor bedt om konsentrere seg om dekningen de siste 2-3 årene. Det er ikke gitt noe skriftlig mandat til Hellestveit, men hun skal ha fått muntlig beskjed om å la evalueringen omfatte både Dagsrevyen, Urix, Dagsnytt Atten og utvalgte dokumentarfilmer om temaet i perioden. Kringkastingsrådet har også bedt NRKs analyseavdeling om å foreta en representativ kvantitativ kartlegging av kilder, deres roller, intervjuobjekter og opptakssteder i NRKs sendinger om Midtøsten-konflikten i samme period.

Fasit for Midtøsten Skribent og bedriftsrådgiver Leif Knutsen har skrevet en leserkommentar i Journalisten i forkant av møtet 28. apri.

– Antakelig vil mange forvente at Hellestveit i kraft av sin ekspertise fastsetter en fasit som hun så vil holde NRKs dekning opp mot. Dette vil i så fall være en feilslått tilnærming som ikke vil være tjene noen nytte, skriver Knutse.

– Som et riksdekkende, statlig medienettverk har NRK et særskilt ansvar om å ikke bare informere publikum, men også etterstrebe en åpen og konstruktiv dialog med kritikere. At Kringkastingsrådet tar klagene fra den israelske ambassaden alvorlig nok til å be om en undersøkelse er et lovende tegn, mener han. Les hele kommentare.

/a> Gå til MIFFs temaside om

Mediedekningen.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise