NTBs ekstreme overfokus på Israel 3

Nyhetsbyrået NTB skrev åtte ganger mer om Israel enn Syria i perioden 2008 til 2010. Selv de siste 13 måneder, hvor tusenvis av mennesker er drept i Syria, er fokuset større på Israel enn på Syria.

Grafen illustrerer antall NTB-artikler som nevner Israel (blå strek) og Syria (rød strek) i perioden januar 2008 til desember 2011, 48 måneder.
Grafen illustrerer antall NTB-artikler som nevner Israel (blå strek) og Syria (rød strek) i perioden januar 2008 til desember 2011, 48 måneder.

For tredje gang på kort tid har MIFF gjort søk i NTBs artikkelarkiv gjennom mediedatabasen Atekst. Vi har tidligere avdekket NTBs ekstreme overfokus på Israel i forhold til Egypt og i forhold til Sri Lanka.

Grafen over illustrerer antall NTB-artikler som nevner Israel (blå strek) og Syria (rød strek) i perioden januar 2008 til desember 2011, 48 måneder.

I perioden 2008 til 2010 ble Israel nevnt 4883 ganger. Syria ble nevnt kun 595 ganger. Det åpne og frie demokratiet,  hvor myndighetene blir gjennomlyst av egne lokale medier i mye større grad enn i Norge, fikk 8 ganger mer oppmerksomhet enn et av verdens mest brutale politistater, hvor ulike etniske og religiøse grupper blir systematisk undertrykt av regimet og all politisk opposisjon forsøkt drept i fødselen.

 

Endring siste tre måneder

Hva skjedde så i 2011? De første demonstrasjonene i det syriske opprøret ble avholdt 26. januar 2011. Dødstallene siden den gang nærmer seg raskt 8000. Dette tilsvarer det totale antallet drepte palestinere i deres væpnede kamp mot Israel siden 1987. (Tidlig i februar meldte “Den lokale koordineringskomitéen” om minst 7339 drepte, skriver CNN. Nå kommer inn meldinger om høye dødstall på 50-200 nesten hver dag.

Som grafen viser, ble NTBs fokus på  Syria betydelig økt fra januar 2011. I perioden fra januar 2011 til oktober 2011 blir Syria omtalt i 1280 artikler, dobbelt så mange som alle de tre siste år forut til sammen. Men overfokuset på Israel vedvarer. I samme periode ble Israel omtalt i 1750 artikler.

De siste tre måneder er bildet annerledes, i november, desember og januar nevner NTB Israel i 329 artikler, Syria i 637 artikler. (Merk at januar 2012 ikke er med på grafen.)

Desember 2011 var den foreløpige toppmåneden for Syria-dekning i NTB. Landet ble omtalt i 226 artikler, i en måned hvor hundrevis av mennesker ble drept, noen i blodige kamper, noen i brutale overfall mot fredelige demonstranter. Til sammenligning ble Israel omtalt i 205 artikler i juni 2010, måneden etter at ni voldelige aktivister ombord på Mavi Marmara ble drept.

 

Farlig resultat

Gjennom mange år har MIFF påpekt hvordan Israel systematisk blir dekket ulikt i norske medier i forhold til andre land. Alt det gale Israel måtte kunne beskyldes for, dekkes mange ganger så mye som mye verre handlinger fra naboenes og andre lands side.

Søk i mediedatabasen Atekst dokumenterer at dette er tilfelle, ikke bare når det gjelder nyhetsbyrået NTB, men også flere av de store mediehusene.

– Det ekstreme overfokuset på Israel “pisker opp hat mot Israel, mot jøder og mot Israels venner”, skrev Odd Myrland i MIFF i en kommentarartikkel i desember 2009.

Forrige artikkelBashar Assads halmstrå
Neste artikkelIsraelsk økonomi gjorde det bedre enn de fleste i 2011
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.