Slik dras nye streker i løgnbildet om Israel som barnemorder

Mandag morgen ble en 15 år gammel palestinsk gutt drept av en eksplosjon nord på Gaza-stripen. NTB framstiller det som et luftangrep mot ungdommer “i et åpent område”, og melder ikke at IDF benekter angrep. AFPs journalist på stedet mener gutten ble drept av eksplosiver som han selv bar med seg.

Skjermdump av NTBs artikkel på adressa.no og AFPs artikkel på france24.com.
Skjermdump av NTBs artikkel på adressa.no og AFPs artikkel på france24.com.

I perioder med krigshandlinger mellom Israel og militante palestinske grupper på Gaza-stripen kan alle slags episoder av eksplosjoner, dødsfall og ulykker bli tilskrevet Israel. MIFF skrev i går om et slikt eksempel fra 2006, en blodløgn som ble resirkulert i helgen. Noe tilsvarendre skjedde også mandag morgen.

 

Drept i et åpent område

Nyhetsbyrået NTB, som forer norske medier med de fleste nyheter fra konfliktområdet, sendte mandag morgen ut en artikkel med overskriften “Tre drept i israelske angrep på Gazastripen”. NTB skrev:

Blant de drepte er en palestinsk 15-åring, som befant seg nord på Gazastripen, opplyste helsearbeidere mandag morgen. Gutten var på vei til skolen sammen med flere andre ungdommer og befant seg i et åpent område, ifølge en palestinsk kilde. Seks andre elever skal ha blitt såret.

NTB gjentok påstanden om at 15-åringen var drept av Israel også mandag ettermiddag. Den palestinske kilden, som NTB velvillig gjengir, tegner bilde av et overlagt israelsk luftangrep på fredelige palestinske barn på skolevei. Kilden var talsmann Adham Abu Selmiya i de palestinske helsetjenester, opplyser AFP.

 

IDFs versjon fortiet

Det norske nyhetsbyrået nevner ikke med et ord at de israelske forsvarsstyrkene (IDF) benekter at det fant sted et luftangrep i området i det aktuelle tidsrommet. De forrige israelske luftoperasjonene i området var flere timer tidligere, på nattetid, ifølge IDF.

 

Uavhengig granskning fortiet

NTB fortier også hva uavhengige journalister i området har funnet ut om episoden. En korrespondent for nyhetsbyrået AFP bekreftet allerede mandag formiddag at det ikke fantes noen tegn på et luftangrep der eksplosjonen fant sted.

– Det var ingen tegn på bakken som tydet på at en rakett har forårsaket eksplosjonen. Den mest sannsynlige årsaken til hans død er [at] noen eksplosiver som han selv bar med seg [ble utløst], skriver  AFP. Gutten mistet bena i eksplosjonen og hans kropp ble dekket av splintskader.

Seks andre skolebarn ble skadet av eksplosjonen, to av dem alvorlig. I NTBs versjon, og i tankene til norske avislesere, ble disse offer for en brutal krigsmakt. I virkeligheten ser det ut til at de måtte lide fordi en av deres kamerater bar eksplosiver med seg på skoleveien.

Vi har framdeles til gode å se noen korrigering fra NTB. Vi har framdeles til gode å se at NTB oppfyller Vær Varsom-plakaten punkt 4.14 og lar “de som utsettes for sterke beskyldninger” få “adgang til samtidig imøtegåelse av faktiske opplysninger”.

 

Relaterte saker

Det er ikke grunnlag for å si at den norske presse er bevisst rasistisk, men den gir heller ikke sine lesere verktøy til å bygge motstandskraft mot konspirasjonsteorier og antisemittisme, sa journalist Bjørn Gabrielsen i juni 2011.

 

Forrige artikkelHalvparten av foreldrene i Israel vil anbefale barn å bli forskere
Neste artikkelHalvor Tjønn i MIFF Drammen: Muhammed – slik samtiden så ham
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.