NRK, norske våpen og døde barn på Gaza

Norske våpen er brukt i større stil i blodige kriger med høy andel sivile tap, som for eksempel Kosovo, Irak og Afghanistan. NRK velger å problematisere at ett våpen, produsert av en norsk-eid fabrikk i USA, ble brukt i Gaza-krigen, en krig med relativt lave sivile tapstall.

Skjermdump av artikkel på nrk.no og forsiden til boken
Skjermdump av artikkel på nrk.no og forsiden til boken "Fredsnasjonens grenseløse våpenhandel".

Mandag lanserte Aschehoug forlag boken Fredsnasjonens grenseløse våpenhandel av Tove Lie og Øystein Mikalsen. I Søndagsrevyen 3. juni valgte NRK å visualisere bokutgivelsen med sine ofte brukte, blodfulle arkivbilder av krigsskadde barn på Gaza-stripen.

Bokens tittel indikerer at fokuset til forfatterne har vært bredere enn NRKs snevre vinkling, men vi kjenner ikke bokens innhold. Lille Norge er verdens 15. største våpeneksportør, så det er grunn til å tro at norske våpen er brukt på veldig mange krigsskueplasser de siste ti årene. Ikke minst er norske våpen brukt i NATOs kriger. Dette er mindre interessant for NRK. At andre lands kriger kommer i bakgrunnen er ikke noen overraskelse, for det er lite som glir lettere gjennom redaksjonen på Marienlyst enn reportasjer som framstiller Israel som en blodig og brutal krigsmakt.

 

Produserer våpen i USA

MIFF trenger flere medlemmer for å bekjempe Israelhat og jødehat. Klikk her og bli medlem gratis ut året.

NRKs reportasje kan oppsummeres slik: Våpenprodusenten Nammo, hvor den norske stat eier 50 prosent av aksjene, har en amerikansk fabrikk som produserer M72, en panservernrakett. Israelske offiserer har bekreftet til forfatterne at dette våpenet ble brukt i 2009, det har også palestinske vitner på Gaza-stripen. Norge fordømte krigen, men hadde også en annen rolle, påpeker forfatterne. Den norske stat tjente penger på å selge våpen til Israel, men hvor mye Norge tjente er hemmelig.

– Vi må forholde oss til at [de våpen vi selger] kan bli brukt i gitte tilfeller. Vi eksporterer etter regelverkene, understreker Sissel Solum, kommunikasjonsdirektør i Nammo.

NRK-reporter Astrid Randen innleder sin reportasje med å tegne bilde av en blodig krig. “Det var for mange skadde, det ble fullt på sykehuset (…) 300 palestinske barn mister livet.” Hun nevner også de to norske legene som jobbet “døgnet rundt” for å redde liv.

 

 

Kommentar til dødstall

Da NRK intervjuet Shimon Peres kort tid etter Gaza-krigen, konfronterte journalist Christine Præsttun den israelske presidenten med “over 400” drepte barn. “Spør du noen gang deg selv om det er verdt det?” – For det første kjenner jeg ikke tallene. Og nå har en arabisk lege i Gaza sagt at alle tapstallene er høyst overdrevne. Videre sier han at sykehusene ikke er fulle av sårede. Hvis jeg kan velge, vil jeg helbrede barn, ikke drepe dem, svarte Peres.

Hamas-regimets versjon er fortsatt 431 drepte barn, versjonen som NRK serverte under og etter krigen. Nå har NRK nedjustert sine tall med 25 prosent, til antallet som blir brukt av B’Tselem (318) og Palestinian Centre for Human Rights (313). Disse organisasjonene setter aldersgrense for barn på 18 år. Ifølge det israelske forsvaret, var kun 89 av de drepte under 16 år. Israelske talsmenn hevder at en god del som blir oppført som barn på listen over sivile tap var gutter i slutten av tenårene som deltok i strid. Se partenes tall for drepte under Gaza-krigen.

 

Kommentar til våpenbruk

Det er panservernraketten M72 som IDF visstnok skal ha brukt på Gaza-stripen. Ifølge Wikipedia er det et av de mest eksporterte våpen fra Norge. M72 er et defensivt våpen som brukes mot armerte kjøretøy.

Det er grunn til å anta at bruken av M72 under Gaza-krigen må ha vært svært begrenset. Hamas og deres allierte på Gaza-stripen har få eller ingen armerte kjøretøy, og rakettsystemet er, brukt mot andre mål, relativt dyrt å bruke i forhold til alternative våpensystemer.

 

Kommentar til krigens folkerett

Etter krigens folkerett har og hadde IDF full rett til å bekjempe stridende personer på Gaza-stripen. Det burde ikke være mer problematisk for Norge og NRK at norske våpen blir i slike IDF-operasjoner, enn i NATO-operasjoner eller operasjoner til andre eksportland.

NRK har hittil ikke meldt hva Norges kanskje fremste ekspert på krigens folkerett sier om Gaza-krigen: I forhold til hva som er vanlig ellers i verden, fulgte Israel reglene for krigføring “godt over gjennomsnittlig”.

I Gaza-krigen var forholdet mellom sivile og stridende drepte mindre enn 1 til 1. Det er selvsagt mye. Men en FN-studie viser at i tilsvarende type krigføring er forholdet mellom stridende og sivile anslagsvis 3 til 1 i Afghanistan. I Irak og Kosovo har det vært minst 4 til 1. Og i Tsjetjenia og Serbia var forholdet mye verre. Israel klarer altså mye bedre enn andre land, også vestlige, å unngå sivile tap.

Dette perspektivet er heller ikke rapportert på NRK. Derfor klarer bare 33 prosent av det norske folk å ta avstand fra denne løgnen: “Israel behandler palestinerne like ille som jødene ble behandlet under 2. verdenskrig.”

Israels kriger blir overeksponert og dømt etter andre standarder enn andre land, påpekte Cecilie Hellestveit under et foredrag fredag 1. juni. NRKs reportasje inngår i mønsteret.

Forrige artikkel– Vest-Europa misforstår Israel
Neste artikkelSyria utviser 17 vestlige diplomater
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.
- Bli fastgiver til MIFF på 10 sekund! -