– NTB har ikke brutt god presseskikk, ifølge PFU

Pressens Faglige Utvalg sluttet seg til innstillingen fra sitt eget sekretariat. Det MIFF mener er brudd på presseetiske normer, forklarer PFU som “manglende presisjon”.

Skjermdump fra videostream av møtet i Pressens Faglige Utvalg 19. juni 2012. (Kilde: Journalisten.no)
Skjermdump fra videostream av møtet i Pressens Faglige Utvalg 19. juni 2012. (Kilde: Journalisten.no)

I forrige uke ga Pressens Faglige Utvalg en forenklet behandling av klagebrevet som MIFF sendte inn i juli. Utvalget sluttet seg til innstillingen fra sekretariatet, som MIFF gjenga i begynnelsen av august.

MIFF skrev som konklusjon på vår klage: NTB har i dette tilfellet brukt sin posisjon som tilsynelatende nøytral nyhetsformidler til å skape politiske nyheter som det ikke er grunnlag for.  Artikkelen kom i en situasjon hvor det var kjent at Israel skulle ha en konferanse i Stavanger for å tiltrekke seg norsk ekspertise og investorer.  NTBs konstruksjon kan derfor vanskelig sees som noe annet enn et forsøk på å stikke kjepper i hjulene for økonomisk samarbeide med Israel, eller et forsøk på boikott av Israel.

Ifølge nye opplysninger fra Greater Stavanger Economic Development ble invitasjon til konferansen sendt ut “til et utvalg regionale bedrifter” 11. mai 2012.

Vi mener NTBs artikkel fra 15. mai blant annet hadde til hensikt å skremme norske selskap fra å delta i konferansen, som ble avholdt i Stavanger 30. mai. Artikkelen skulle også skremme fra engasjement i israelsk offshore-satsning generelt.

Ifølge en kilde i norsk offshorenæring, vurderte et norsk selskap å trekke sitt anbud for aktivitet i tilknytning til et israelsk gassfelt etter NTBs artikkel fra 15. mai. Etter at MIFF avslørte NTBs konstruksjon, valgte de imidlertidig å holde fast ved anbudet, da det aktuelle gassfeltet ikke ligger i noe omstridt farvann. Kilden opplyser at deres selskap var det eneste som la inn anbud, og han tror dette skyldes den uklarheten (og dermed usikkerheten) NTB har skapt.

NTBs artikkel var ikke bare et angrep på Israel, men rammet også norsk offshore-industries mulighet til å delta i et av de største gassutviklingsprosjektene i verden det kommende tiår. Dette er dypt beklagelig.

Les alle artiklene relatert til denne saken.

 

Forrige artikkelSeks prosent av PAs budsjett går til sikkerhetsfanger og familier av selvmordsbombere
Neste artikkelStøre må svare om PAs lønn til terrorister
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.