NRK endret presentasjon etter MIFFs reaksjon, men bare litt

Søndag ettermiddag ble ett israelsk varselskudd mot Syria framstilt nesten som om en ny Jom Kippur-krig var i gang på Nrk.no. Bengt-Ove Nordgård, varamedlem i MIFFs hovedstyre, reagerte raskt på den villedende overskriften.

To skjermdump fra Nrk.no søndag 11. november 2012. I første omgang ble episoden fremstilt som ren israelsk aggresjon.
To skjermdump fra Nrk.no søndag 11. november 2012. I første omgang ble episoden fremstilt som ren israelsk aggresjon.

Nordgård sendte en protest på presentasjonen av hendelsen slik den lå på nrk.no omkring kl. 16.45 søndag 11. november.

Overskriften skaper to villedende inntrykk, påpekte Nordgård.

For det første skaper overskriften det inntrykk at Israel i 1973 var den aggressive parten når det gjelder skyting mot Syria. Det er helt uomtvistet at Egypt og Syria gjennomførte et fullstendig uventet angrep på Israel på årets helligste dag da hele landet praktisk talt hadde fri, og at Israel led store tap før de fikk slått tilbake. Det fotografiet Nrk.no benytter viser et fullt ut legitimt gjensvar på egyptisk og Syrisk aggresjon, mens overskriften gir en helt annen mening.

For det andre skapes det inntrykk (spesielt ettersom NRK benytter seg av røde fonter) at Israel nok en gang viser seg som en aggressor, selv om det i artikkelen fremkommer saklig informasjon om at dette er varselskudd etter at syriske styrker har skutt mot Golan-høyden.

– For en uoppmerksom leser som ikke kjenner historien gjentas det uriktige bildet som NRK dessverre flere ganger har presentert for sitt publikum, nemlig at Israel uansett er aggressoren, selv om det i dette og mange andre tilfeller dreier seg om Israels gjensvar på arabisk beskytning mot Israel, skrev Nordgård. Til slutt minnet han på punkt 4.4 i Vær Varsom-plakaten, hvor norske journalister har forpliktet seg til å ikke lage overskrifter som ikke går lenger enn det er dekning for.

 

NRK gjorde endring

Svaret fra NRK kom i løpet av én time, og desken varslet vilje til å gjøre noen endringer.

Skjermdump fra nrk.no kl. 22.00 viser hva som er endret (se toppen). De røde signalordene er endret til hvitfarge, og det er lagt til en ingress som forteller at “Israel skjøt varselskudd etter rakettangrep mot Golan-høyden”.

Det samme bildet og den samme overskriften står fortsatt på plass, men dette var i hvert fall en liten endring til det bedre.

– Svaret fra NRK viser at det nytter å protestere når vi oppdager feil i deres nyhetsformidling, sier Nordgård. Han er også styreleder i MIFF Østfold.

 

Ett varselskudd

Ifølge israelske nettaviser avfyrte IDF et varselskudd inn på syrisk territorium søndag. Etter at granater avfyrt av den syriske hæren hadde slått inn på Golan-høyden, avfyrte IDF en målstyrt rakett i området nær en syrisk militærstilling eller granatbatteri. Det er ikke rapportert om noen skader på syrisk side. Et varselskudd blir ikke skutt for å treffe, men for å advare.

I NRKs artikkel kommer det klart fram i brødteksten. De gjengir nyhetsbyrået AFP slik:

“Vi skjøt mot dem, men bommet med vilje, sier en av [de israelske militær-] kildene.”

NRK klarte ikke å antyde noe om dette i presentasjonen på forsiden.


 

Forrige artikkel– Ingen mer upassende taler kunne bli valgt til en minnemarkering for Holocaust
Neste artikkelGrad-rakett traff bygning i Netivot
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.