Dagens Næringsliv fjernet feilen NTB nekter å rette

Dagens Næringsliv gjentok at UD har frarådt norske selskaper å delta i oljeleting utenfor Israel. UD har avvist det og MIFF har dokumentert at det er feil. Pressens Faglige Utvalg har innrømmet at en spesifikk advarsel ikke er gitt. NTBs feil ble fjernet av Dagens Næringsliv etter MIFFs artikkel.

Skjermdump fra http://www.dn.no/forsiden/borsMarked/article2517216.ece
Skjermdump fra http://www.dn.no/forsiden/borsMarked/article2517216.ece

Dagens Næringsliv meldte onsdag fra TDN Finans at det norske selskapet AGR er oppnevnt som operatør for Shikma Yam-lisensen i Israel. I sin ingress skrev Dagens Næringsliv: “UD har frarådt norske selskaper å delta i oljeleting i dette området.” De lenket også til en sak fra NTB som ble publisert 15. mai 2012.

TDN Finans presiserte i en e-post til Miff.no onsdag ettermiddag at ingressen er lagt til av Dagens Næringsliv. Vi hadde reagert med e-post til dem, for påstanden i ingressen stemmer ganske enkelt ikke, det gjør heller ikke overskriften til NTB fra 15. mai.

Hva er fakta i saken?

Norge har generelle retningslinjer for aktivitet i omstridte havområder, men disse ble publisert på regjeringen.no 21. januar 2008, lenge før de store israelske gassfunnene ble gjort i 2009 og 2010. Det var også før den siste striden om maritim grense mellom Israel og Libanon blusset opp.

En liten sektor av israelsk økonomisk sone i Middelhavet er omstridt, fordi også Libanon gjør krav på den. Israel driver ikke letevirksomhet i denne omstridte sonen, og de store funnene ligger langt sør for disse områdene.

Utenriksdepartementet avviser at det er gitt noen advarsel om norsk engasjement i israelsk sone. – NTB har lagt til egne kommentarer og vurderinger, sa norsk ambassaderåd i Tel Aviv allerede 21. mai.

Styreleder Eivin Reisten i AGR opplyste allerede 15. mai at deres lisenser i israelsk offshoreindustri ikke ligger i omstridt område.

MIFF har lagt fram kopi av mailer som viser hvordan NTBs journalist konstruerte denne saken.

MIFF har forklart hele NTBs overtramp grundig i en klage til Pressens Faglige Utvalg (PFU).

Selv om PFUs sekretariat ikke mente at NTB brøt de presseetiske normene, skrev de i sin innstilling: “Slik sekretariatet ser det, kunne NTB, TV2.no, offshore.no, dn.no og Hegnar Online med fordel vært mer presis i sin beskrivelse av hva norske myndigheter har uttalt om norsk engasjement i omstridte havområder og tydeliggjort at det ikke var gitt en spesifikk advarsel angående Israel.”

MIFF påpekte at bruddet på de presseetiske normene ikke ligger i “manglende presisjon” (slik PFU mener NTB hadde), men NTBs ukorrekte framstilling. MIFF var selvsagt svært skuffet over at PFU ikke har høyere krav til presisjonsnivå hos landets største nyhetsbyrå.

MIFF mener NTBs artikkel fra 15. mai blant annet hadde til hensikt å skremme norske selskap fra å delta i en norsk-israelsk samarbeidskonferanse som ble avholdt i Stavanger 30. mai. Artikkelen skulle også skremme fra engasjement i israelsk offshore-satsning generelt.

NTB har kategorisk avvist å rette opp sin feil, til tross for UDs klare kommentarer.

Når Dagens Næringsliv nå repeterer de ukorrekte påstandene om advarsel og frarådning bidrar de til å dyrke en myte skapt av NTB. På det er det bare norsk næringsliv som kan tape.

PS! Kort tid etter MIFFs henvendelse var videresendt til DN av TDN Finans, og etter at MIFFs artikkel var publisert, ble den feilaktige ingressen fjernet fra dn.no. Lenken til den feilaktige NTB-artikkelen ligger der fortsatt.

Forrige artikkelAnsatte og bedrifter i Sør-Israel kompenseres
Neste artikkelNorge mot Israel i U21-EM
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.
- Bli fastgiver til MIFF på 10 sekund! -