Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Svar fra «de enøyde»

Faksmile av debattredaktør Johannes Morkens artikkel i Vårt Land fredag 14. desember 2012.
Faksmile av debattredaktør Johannes Morkens artikkel i Vårt Land fredag 14. desember 2012.
Fredag 14. desember skriver Vårt Lands debattredaktør Johannes Morken om "de enøyde" som han mener gleder seg over at fredsprosessen i Midtøsten står i stampe. Blant annet ser han ut til å regne Med Israel for fred (MIFF) til denne gruppen.

Morken hevder MIFF skal ha kommet med en avvisende reaksjon på Michael Melchiors «fredsbudskap» i artikkelen i VL 13. desember. Hvordan er det mulig, når Morken bygger på en Twitter-melding som ble skrevet av MIFF dagen før?

Twitter-meldingen fra 12. desember var en kommentar til Morkens kollega Erling Rimehaug, som postet følgende sitat av Melchior. «Jeg vet at store deler av Hamas og Det muslimske brorskap vil støtte en tostatsløsning der vi lever i fred.» Han varslet også kronikken som skulle komme neste dag.

MIFFs svar til Rimehaug lød slik: «Det er en grunn til at Melchior ikke ble valgt til Knesset i 2009. Ikke så mange israelere deler hans virkelighetsoppfatning.»

I ettertid, når vi nå har anledning til å lese Melchiors kronikk, ser vi at det er akkurat det samme rabbineren selv skriver. Han mener islamistiske ledere er klar til å inngå en fred med en suveren jødisk stat. Israelere flest gjør det ikke, medgir Melchior.

Da vi påpekte det samme faktum, i det alt for korte format som Twitter påtvinger, hevder Morken MIFF «tuter med de ulvene som styrer israelsk politikk til høyre». Ulver kaller journalisten dem, de millioner av jødiske velgere i Israel, som i dag stemmer mer til høyre enn det de gjorde på 1990-tallet.

Melchior, tilsynelatende i motsetning til Morken, skriver at han kan forstå skepsisen til den israelske opinionen. «Dersom den israelske opinionen fikk se at sentrale islamske aktører og ledende autoriteter ville gi Abbas, eller hvem som nå skal lede palestinerne, autoritet til å forhandle og inngå en avtale, tror jeg vi ville se et paradigmeskifte,» skriver Melchior.

Det er det samme MIFF har poengtert gjentatte ganger: Den dagen palestinerne er villig til å inngå en ekte fred med Israel, hvor det blir slutt på væpnede angrep, ingen nye territorielle krav og ingen tilbakevending av flyktninger som truer Israels eksistens, vil det store flertallet av jødene i Israel – ja, mange blant dem Morken betegner som «ulver» – hilse en palestinsk stat velkommen.

Vi ønsker Melchior alt det beste i sin religionsdialog, men så lenge han ikke kan nevne noen konkrete navn eller sitater fra disse som er klare til fred med en suveren jødisk stat, vil nok få israelere bli overbevist. Melchior-sitatet røper at også han venter på at lederne skal stå fram offentlig og gi et grønt lys til forhandlinger.

Hadde vi ikke trodd at et paradigmeskifte kan komme, hadde ikke våre 6400 medlemmer vært samlet under slagordet «Med Israel for fred». Vi mener alle at Israel har kommet for å bli i området. Både før og etter skiftet kommer, vil vi forsvare Israels rett til å forsvare sine innbyggere. Vi vil også ta det veldig rolig når vi blir beskyldt for å være enøyde og tute med ulver. Så lenge alle store mediehus i Norge, og en lang rekke organisasjoner med budsjetter på titalls millioner av kroner, bruker krefter til ensidig å tute mot Israel, vil vi fortsette å formidle israelernes egne synspunkter med våre små ressurser. Morken og mange i Norge lenger etter en fredsprosess. Israelerne er lite opptatt av prosessen, for dem er det viktigst å få aksept og fred fra naboene.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart