Total skjevhet i dekningen

På de hundre første Google-treff på søket “jødiske flyktninger” finner man ikke ett eneste eksempel på at noen mainstream norske medier, organisasjoner eller akademiske institusjoner skriver noe om jødiske flyktninger fra arabiske land. De samme skriver artikler om palestinske flyktninger i tusentall.

Skjermdump av Google-søk på uttrykkene
Skjermdump av Google-søk på uttrykkene "jødiske flyktninger" og "palestinske flyktninger". Jødiske flyktninger fra arabiske land har null interesse for mainstream medier, organisasjoner og institusjoner.
Denne artikkelen er en gave til deg fra medlemmene i Med Israel for fred (MIFF). Hvis også du blir medlem, kan vi nå ut med sannheten om Israel til enda flere. Er du medlem allerede, håper vi du vil verve en venn nå. Klikk her for å gå til registreringsskjema. Medlemskap er gratis ut året!

Jeg har gått inn på google.no og søkt på “palestinske flyktninger”. På 0,2 sekunder fant systemet omtrent 17.400 tilfeller av utrykket på norske nettsteder. Wikipedia, FN, miff.no, Aftenposten, Vårt Land, Redd Barna, Norsk Folkehjelp, ABC-nyheter, Palestina-komiteen, Antirasistisk Senter, NRK, Fafo, fagforbundet.no er blant dem som står på de første sidene. Og slik fortsetter det. De er omtalt i utrolig mange sammenhenger og utrolig mange steder.

Så langt så greit. Men som kjent (?) har det flyktet flere jøder fra arabiske land enn arabere fra Israel. Så hvor mye omtale har jødiske flyktninger i alminnelighet og jødiske flyktninger fra fra arabiske land i særdeleshet fått på norske nettsteder? Søk på “jødiske flyktninger” avslører svarer.

Jeg forventet at det var et veldig lavt tall. Men på 0,2 sekunder fant systemet hele 4.120 resultater, altså forekomster av uttrykket “jødiske flyktninger”. Jeg ble gledelig overrasket og bestemte meg for å studere dette nærmere. Da fikk jeg se følgende mønster:

Et stort antall steder var jødiske flyktninger fra nazismen omtalt. Det er i mainstream media. Det er meget bra. En stor takk til alle som skriver ordentlig om Holocaust og alt som har med det å gjøre!

Men jeg hadde håpet (men ikke forventet) også å finne noe om jødiske flyktninger fra arabiske land og andre steder etter krigen. Og jeg fant en god del eksempler på det. Men det var på miff.no, de kristne avisene Norge IDAG og Dagen, og nettsteder som israeltoday.no, antisemittisme.no, Hjelp Jødene Hjem, Ordet og Israel, Karmel og andre spesielt Israel-vennlige steder med utbredelse stort sett for spesielt interesserte. Dessuten er det omtalt av debattanter på VGs debattside og andre debattsider.

Men på de første 10 sidene (med 100 “resultater”) fant jeg ikke ett eneste eksempel på at noen mainstream norske medier, organisasjoner eller akademiske institusjoner hadde gjengitt noe om jødiske flyktninger fra arabiske land. At jødene er fordrevet fra hele det arabiske området, er totalt tabu, nevnes overhodet ikke. Ikke ett eneste sted!

Å omtale jødiske flyktninger fra arabiske land kunne vel komme til å forstyrre det bildet man ønsker å skape: Jødehat er et europeisk fenomen, og jødene i Israel er stort sett europeere som har latt araberne lide for jødehatet i Europa.

Denne ubalansen i denne sentrale saken er vel i seg selv en av de viktigste forklaringene på at jødehatet har fått lov å bre mer og mer om seg. Så lenge dette varer, frykter jeg at jødehatet i Norge vil øke, samme hva man ellers måtte si og gjøre.

I april 2008 vedtok den amerikanske Kongressen at det er forbudt for amerikanske tjenestemenn å snakke om arabiske (palestinske) flyktninger fra Israel uten ved samme anledning også å omtale jødiske flyktninger fra arabiske land. Kunne vi fått inn litt av det, ville trolig mye vært annerledes.

Forrige artikkelSkremmer Israel-lobbyen amerikanske politikere til å gjøre dumme ting?
Neste artikkelDet siste forsøket på å framstille Israel som rasistisk plukket fra hverandre
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no
- Bli fastgiver til MIFF på 10 sekund! -