Nettavisen dekker hull

Nettavisens journalist Thomas Paust har denne uken publisert tre artikler som dekker store hull i den norske forståelsen av Israel.

Skjermdump fra Nettavisens artikkel 24. april 2013.
Skjermdump fra Nettavisens artikkel 24. april 2013.

Væpnede konflikter hvor Israel er involvert får ekstremt stor dekning i norske medier i forhold til andre væpnede konflikter. Likevel er det svært sjeldent argumenter fra det israelske forsvaret blir presentert på en skikkelig måte. Dette er med på å skape et falskt bilde av Israel.

Heldigvis kommer det av og til noen hederlige unntak. Denne uken ble det levert av Nettavisen og journalist Thomas Paust.

 

Skjermdump fra Nettavisens artikkel 24. april 2013.
Skjermdump fra Nettavisens artikkel 24. april 2013.

Overvant terror militært

I den første reportasjen er Paust på tur på Vestbredden sammen med kaptein Barak Raz, en talsmann for den israelske hæren. Raz forklarer hvordan de israelske forsvarsstyrkene har lykkes med å redusere antallet væpnede angrep dramatisk i løpet av de siste årene. I 2001 ble det registrert 3000 skyteepisoder på Vestbredden. Elleve år senere er tallet redusert til kun 20. Som MIFF har rapportert tidligere, var fjoråret det første året på 39 år at ingen israeler ble drept av terror verken på Vestbredden eller i Jerusalem.

Nettavisens lesere får lære hvordan dette er blitt mulig. Vendepunktet kom i 2002, da israelske styrker igjen begynte å operere inn i de store palestinske byene. Samme år begynte også utbyggingen av sikkerhetsbarrieren. Tiltakene kom etter en kraftig intensivering i den palestinske terrorkrigen mot Israel, som til slutt drepte 130 israelere i løpet av bare én måned i mars 2002.

Etter Oslo-avtalen skulle palestinske selvstyremyndigheter ha sørget for å avvæpne og avvikle alle militante grupper, men i stedet fikk disse fritt spillerom. Under den andre intifadaen fra høsten 2000 ble det tett mellom produksjonsstedene for eksplosiver og selvmordsterroristenes magebelter. Før barrieren var bygd kunne terroristene spasere på noen få minutter fra palestinske byer inn i israelske byer uten noen form for kontroll.

De siste årene har den israelske hæren først og fremst gjennomført arrestoperasjoner og raid inn i palestinske byer på nattetid. “Antiterrorvirksomheten som skjer om natten, er det som sørger for den stabiliteten som vi opplever på dagtid,” sier Raz. Ringvirkningene av nattoperasjoner er mye mindre, det gjør det også lettere å koordinere med sikkerhetsstyrkene til de palestinske selvstyremyndighetene.

 

Forsvaret er for å forhindre krig

I den andre reportasjen deler Paust inntrykk fra en marinebase i Haifa. “På innsiden av marinebasen er stemningen langt lystigere enn en kanskje hadde ventet. Mennene og kvinnene flørter med hverandre åpenlyst, og det er omtrent umulig å få øye på noen som er eldre enn 30 år,” skriver Paust.

– Vi er ikke redde for krig. Vi jobber for å forhindre krig, sier en 20 år gammel kvinnelig sersjant. Tal Koresh og de andre jentene ombord på den militære taubåten synes det er viktig å gi to år av sitt liv til landet sitt. Til gjengjeld, sier jentene, får de “andre viktige ting som verdier, vennskap, samarbeidserfaring og lederskapserfaring”. De israelske jentene oppmuntrer sine norske søstre til å la seg verve i militæret.

Nettavisen skal ha ros for sine artikler, som får fram israeleres argumenter og israelernes ansikter. Det er sørgelig lenge mellom hver gang dette skjer i norske medier.

 

Oppdatering 26. april 2013

Noen timer etter at denne artikkelen var publisert kom en tredje artikkel i Nettavisen. Her rapporterer Paust fra den israelske siden av grenseområdet mot Gaza-stripen.

Forrige artikkelØkende grad av anti-israelske holdninger i Jordan
Neste artikkelUNESCO skal inspisere Jerusalem
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.