Espen Barth Eide: – Jeg ble feilsitert av NTB

“Det er ikke et spesielt stort offer.” Slik ble utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) gjengitt av NTB om Israels fangeløslatelse. – Jeg ble feilsitert, sier han til Jerusalem Post. Barth Eide tenker stikk motsatt.

Utenriksminister Espen Barth Eide møter Israels president Shimon Peres i Jerusalem 27. august 2013. (Foto: Frode Overland Andersen, UD)
Utenriksminister Espen Barth Eide møter Israels president Shimon Peres i Jerusalem 27. august 2013. (Foto: Frode Overland Andersen, UD)
MIFF trenger flere medlemmer for å bekjempe Israelhat og jødehat. Klikk her og bli medlem gratis ut året.

I et intervju med journalist Herb Keinon i Jerusalem Post publisert 28. august slår utenriksminister Espen Barth Eide fast at han ble feilsitert av nyhetsbyrået NTB søndag. NTB-artikkelen “Eide: Oslo-prosessen kan oppfylles eller begraves” ble gjengitt i en rekke norske medier, blant annet Aftenposten, Dagen og NRK.

NTBs gjengivelse av Barth Eide angående fangeløslatelsen lød slik:

[Espen Barth Eide] sier Israels statsminister Benjamin Netanyahu «høres tiltakende troverdig ut» i sin vilje til å skape fred. Han viser til Israels løslatelse av palestinske fanger.

– Det er ikke et spesielt stort offer, men dog et første tegn, sier Eide.

For alle som kjenner smerten det israelske samfunnet følte ved løslatelsen av et stort antall dømte terrorister som stod bak brutale drap på titalls mennesker, vekket Barth Eides uttalelse sterk undring eller avsky. Uttalelsen har allerede rukket å vekke internasjonal oppmerksomhet, blant annet i Evelyn Gordons kommentarartikkel i Commentary Magazine.

Nå slår utenriksministeren fast at han ble feilsitert. Espen Barth Eide understreker til Jerusalem Post at han mener det stikk motsatte – at løslatelsen av 26 terrorister var “en veldig viktig og veldig vanskelig innrømmelse som jeg vet det var vanskelig å gjøre”.

Kan vi håpe utenriksministeren får NTB til å rette opp sin feil?

 

Truer med å trekke bistand

I sitt intervju med Herb Keinon kommer Barth Eide med en advarsel til både palestinsk og israelsk side. Verdenssamfunnet kommer ikke til å kunne finansiere de palestinske selvstyremyndighetenes statsbygging i all evighet.

“Jeg tror det er viktig for palestinerne å vite. Dersom noen der tror de kan falle tilbake i en komfortabel situasjon som et internasjonalt subsidiert statsbyggingsforsøk, kan det være feil. Og jeg tror det er viktig for noen på israelsk side å vite at de ikke kan fortsette å leve for alltid i den forholdsvise komfort de har nå, hvor samarbeidet med pseudo-staten på Vestbredden er nokså godt.”

Hva utenriksministeren sier i diplomatiske vendinger, er at selvstyremyndighetene vil kollapse uten internasjonal bistand. Det vil også bety store utfordringer for Israel.

 

Forrige artikkel– Israel vil svare med styrke dersom Syria angriper
Neste artikkelDen viktige erkjennelsen
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.
- Bli fastgiver til MIFF på 10 sekund! -