NRK forvekslet bosetninger og boliger nok en gang

"Israel planlegger 550 nye bosettinger," melder NRK i dag. Igjen og igjen gjør de samme feil, forveksler bosetninger med boliger. I tillegg er dette gamle planer.
Skjermdump fra Nrk.no 5. februar kl. 15.00.
Skjermdump fra Nrk.no 5. februar kl. 15.00.

Denne gang retter NRK seg selv i brødteksten. «Israel planlegger å bygge 550 nye hus i de okkupertene (sic) områdene øst i Jerusalem,» skriver de videre.

De retter opp med å gjøre en ny feil. Øst-Jerusalem er ikke okkupert, det er annektert av Israel og innlemmet i Jerusalem kommune og gjort til en del av Israel. Når NRK skriver okkuperte Øst-Jerusalem mener de den delen av byen som fra 1948 til 1967 var ulovlig annektert av Jordan. Noen vil hevde at også Israels anneksjon er ulovlig eller uønsket, men det er ikke de folkerettslige sidene vi skal drøfte nå.

Det er på tide at NRK lærer forskjell på en bolig og et tettsted. De har en lang historie med å forveksle bosetninger og boliger. Israelske tettsteder på Vestbredden betegnes som bosetninger, og det er omkring 120 av dem. Vet man det, forstår man hvor feil det blir når NRK hevder at 550 nye bosetninger er under planlegging.

Jerusalem Post forteller at boligene i Øst-Jerusalem er planlagt for mange år siden, men at det nå er gitt byggetillatelser til private entreprenører. Jerusalem kommune opplyser at det også er gitt byggetillatelser til arabiske bydeler i Øst-Jerusalem, men det blir selvsagt ikke meldt av NRK.

– Kommunen har ingen lovlig rett til å nekte eiendomsrettene til landeiere, skriver Jerusalem kommune.

Godkjenningene fordeler seg på 386 boliger i Har Homa, 136 i Neve Yaakov og 36 i Pisgat Zeev. Boligene bygges i 6 til 10 etasjes leilighetskompleks.

I tidligere forhandlinger har palestinske representanter indikert vilje til å la Israel beholde kontroll over de jødiske bydelene av Øst-Jerusalem. Videre utbygging av disse bydelene kommer ikke som en overraskelse på noen.

MIFF foretar jevnlige faktasjekk av NRK, NTB og andre norske medier. Dessverre finner vi mye feil.

MIFF har sendt slik e-post til NRK. Kanskje du også vil sende en saklig protest til info@nrk.no?
MIFF har sendt slik e-post til NRK. Kanskje du også vil sende en saklig protest til info@nrk.no?

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise