NRK forvekslet bosetninger og boliger nok en gang

“Israel planlegger 550 nye bosettinger,” melder NRK i dag. Igjen og igjen gjør de samme feil, forveksler bosetninger med boliger. I tillegg er dette gamle planer.

Skjermdump fra Nrk.no 5. februar kl. 15.00.
Skjermdump fra Nrk.no 5. februar kl. 15.00.

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.


Denne gang retter NRK seg selv i brødteksten. “Israel planlegger å bygge 550 nye hus i de okkupertene (sic) områdene øst i Jerusalem,” skriver de videre.

De retter opp med å gjøre en ny feil. Øst-Jerusalem er ikke okkupert, det er annektert av Israel og innlemmet i Jerusalem kommune og gjort til en del av Israel. Når NRK skriver okkuperte Øst-Jerusalem mener de den delen av byen som fra 1948 til 1967 var ulovlig annektert av Jordan. Noen vil hevde at også Israels anneksjon er ulovlig eller uønsket, men det er ikke de folkerettslige sidene vi skal drøfte nå.

Det er på tide at NRK lærer forskjell på en bolig og et tettsted. De har en lang historie med å forveksle bosetninger og boliger. Israelske tettsteder på Vestbredden betegnes som bosetninger, og det er omkring 120 av dem. Vet man det, forstår man hvor feil det blir når NRK hevder at 550 nye bosetninger er under planlegging.

Jerusalem Post forteller at boligene i Øst-Jerusalem er planlagt for mange år siden, men at det nå er gitt byggetillatelser til private entreprenører. Jerusalem kommune opplyser at det også er gitt byggetillatelser til arabiske bydeler i Øst-Jerusalem, men det blir selvsagt ikke meldt av NRK.

– Kommunen har ingen lovlig rett til å nekte eiendomsrettene til landeiere, skriver Jerusalem kommune.

Godkjenningene fordeler seg på 386 boliger i Har Homa, 136 i Neve Yaakov og 36 i Pisgat Zeev. Boligene bygges i 6 til 10 etasjes leilighetskompleks.

I tidligere forhandlinger har palestinske representanter indikert vilje til å la Israel beholde kontroll over de jødiske bydelene av Øst-Jerusalem. Videre utbygging av disse bydelene kommer ikke som en overraskelse på noen.

MIFF foretar jevnlige faktasjekk av NRK, NTB og andre norske medier. Dessverre finner vi mye feil.

MIFF har sendt slik e-post til NRK. Kanskje du også vil sende en saklig protest til info@nrk.no?
MIFF har sendt slik e-post til NRK. Kanskje du også vil sende en saklig protest til info@nrk.no?
Forrige artikkelVebjørn Selbekk i MIFF Drammen: Da Norge var verdensmester i Israelvennskap
Neste artikkelSe Hans Olav Syversens foredrag i MIFF Oslo
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.