NTB fortier at Abbas nekter to stater for to folk

Nyhetsbyrået NTB gjengir noen av de fleksible signalene Mahmoud Abbas ga til New York Times, og omtaler israelsk avvisning. Samtidig fortier de at Abbas i samme intervju helt utelukker å anerkjenne Israel som jødisk stat.
Utenriksminister Børge Brende i samtale med PA-president Mahmoud Abbas 24. november 2013. (Foto: Ragnhild Imerslund, UD)
Utenriksminister Børge Brende i samtale med PA-president Mahmoud Abbas 24. november 2013. (Foto: Ragnhild Imerslund, UD)
ISRAEL ER UNDER ANGREP!

Søndag 2. februar publiserte New York Times et intervju med palestinernes president Mahmoud Abbas. Her kom Abbas med signaler som viste større fleksibilitet enn tidligere på noen områder, men samtidig står han ufravikelig fast på krav som gjør en løsning med to stater for to folk umulig. Begge statene skal være arabiske, dersom palestinske ledere får det som de vil.

Når det gjelder anerkjennelse av Israel som en jødisk stat, sa Abbas: “This is out of the question.” (Det kommer ikke på tale.)

Her er hovedhinderet for fred i klare ord nok en gang: Palestinernes øverste leder nekter å anerkjenne Israel som en jødisk stat. Det er helt uaktuelt.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu har et stort flertall av jødiske israelere med seg når han krever at palestinerne skal anerkjenne Israel som en jødisk stat. I andre spørsmål er de israelske jødene mer delte, når det gjelder kravet om anerkjennelse som jødisk stat gir 77 prosent sin støtte. Bare 21 prosent mener en slik anerkjennelse ikke er viktig. For mange av disse er det en taktisk uenighet, de er enige i at Israel skal forbli en jødisk stat, men mener Israel er sterke nok til å ikke kjøre dette kravet frem i forhandlingene.

 

Hva betyr kravet?

Hva betyr det at Israel skal anerkjennes som en jødisk stat? Det betyr ikke at statens karakter nødvendigvis skal få en sterkere jødisk identitet enn det den har i dag. Hebraisk er offisielt språk, den jødiske sabbaten er fridag og så videre.

Mange i Norge, særlig de som bekjenner seg til en nærmest religiøs tro på FN, liker ikke tanken på at Israel skal være en jødisk stat. Disse vil jeg minne om hva FNs generalforsamling anbefalte i november 1947. Området skulle deles i en jødisk og arabisk del. Jødene godtok dette, og godtar det fremdeles. Araberne nektet dette, og Abbas nekter det fremdeles.

Så hva betyr det at Israel skal anerkjennes som jødisk stat? Det viktigste er at Israel selv skal kunne bestemme sine innvandringsregler. Israel skal kunne fortsette å gi jøder fra hele verden automatisk  statsborgerskap ved innvandring, og Israel skal kunne avvise palestinernes krav om å flytte millioner av 1948-flyktningenes etterkommere inn i Israel.

Dersom palestinerne anerkjenner Israel som jødisk stat som en del av en fredsavtale, vil det i praksis bety en slutt på den israelsk-palestinske konflikt, påpeker seniorkommentatoren Dan Margalit i Israels største avis Israel Hayom.

Når Abbas nekter å anerkjenne Israel som en jødisk stat, betyr det at han vil fortsette palestinernes kamp også etter en israelsk tilbaketrekning til 1967-linjene. Av denne grunn er det få israelere som tror på Abbas som en virkelig fredspartner.

 

Fortiet i Norge

Dette blir ikke folk i Norge fortalt. Nyhetsbyrået NTB har laget minst to artikler med korte referater av New York Times-intervjuet med Abbas. I den ene, gjengitt i Nettavisen, er vinklingen på at Abbas åpner for NATO-styrker i en framtidig palestinsk stat. I den andre, gjengitt i Sunnmørsposten, er vinklingen på at Abbas kan åpne for at Israel trekker seg ut av Vestbredden over en periode på fem år. NTB er raske med å føye til: “Forslaget avvises umiddelbart fra Israels høyreside.”

Ikke med et ord gjengir NTB hva Abbas sier om anerkjennelse av Israel som jødisk stat. Likevel skriver de:

“Kerry vil om kort tid legge fram et rammeverk for en fredsavtale. Det vil inneholde en sikkerhetsavtale, grenser med utgangspunkt i 1967-grensen, at palestinerne anerkjenner Israel som en jødisk stat og at Jerusalem blir delt som hovedstad.”

Spørsmålet er om vil det bli noen avtale og noe rammeverk, når Abbas så kategorisk avviser Israel som en jødisk stat?

Hva nordmenn som bare får sine utenriksnyheter via NTB vil tro dersom forhandlingene ikke fører fram, er det i hvert fall ingen tvil om. De vil ha lest om fleksibiliteten til Abbas, uten å være kjent med at det er han som blokkerer en løsning.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise