Jihadister truer jøder i Europa

Jihadister jaget Nord-Afrikas jøder til Frankrike på 1950- og 60-tallet. Femti år senere frykter Frankrikes innenriksminister Manuel Valls (bildet) at radikaliserte islamister som har kjempet i Syria vil angripe det jødiske samfunnet i landet når de er tilbake.

Frankrikes statsminister Manuel Valls. (Foto: Philippe Grangeaud, flickr.com)
Frankrikes statsminister Manuel Valls. (Foto: Philippe Grangeaud, flickr.com)

Advarer franske jøder mot islamister som vender hjem fra Syria,” meldte Nrk.no fredag 28. februar.

Frankrikes innenriksminister Manuel Valls opplyser at rundt 700 franske statsborgere har kjempet på opprørernes side under borgerkrigen i Syria. Omkring 240 franske statsborgere er fortsatt i kamp, og 23 er blitt drept, opplyste Valls under en tale til Rådet for jødiske institusjoner i Frankrike.

NRK forteller at Franrike har omkring en halv million jøder, den tredje største jødiske befolkningen etter Israel og USA. “I tillegg til å ha Europas største jødiske befolkning har Frankrike også den største gruppen muslimer i noe europeisk land. Nå sier Valls at han frykter at radikaliserte muslimer som vender hjem fra Syria vil angripe det jødiske samfunnet i Franrike,” skriver NRK.

NRK nevner ikke hvorfor antallet jøder i Frankrike har økt fra i underkant av 200.000 til opp mot 600.000 etter andre verdenskrig. Det blir anslått at omkring 235.000 jøder flyktet til Frankrike fra Algerie, Tunisia og Marokko mellom 1956 og 1967. Allerede i 1968 utgjorde jøder med nord-afrikansk opphav flertallet av franske jøder.

Jødene ble jaget ut av de arabiske landene i Nord-Afrika av arabiske nasjonalister og islamister. Flyktningene som ikke dro til Frankrike dro hovedsaklig til Israel. Nå blir flyktningenes barn og barnebarn utsatt for stadig økende trakassering og vold i Frankrike. Mobberne og angriperne er ofte barnebarna til islamistene som drev jødene ut av Nord-Afrika.

Hvert år drar flytter flere tusen franske jøder til Israel. Livet i Israel er ikke alltid en dans på roser, men de slipper å bli trakassert for å være jøder. Etter flere hundre år som minoritet i Europa og arabiske land, blir jødene fortsatt behandlet som fremmede. Det sier alt om behovet for en jødisk stat.

Forrige artikkelLøgnuken i gang på UiO
Neste artikkelIsraels demografiske situasjon
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.