Typisk NRK

Onsdag kveld fikk vi se ett nytt eksempel på hvordan NRK baserer seg ensidig på palestinske kilder og fremstiller målrettede israelske forsvarsaksjoner mot terrorister nærmest som vilkårlige luftangrep.

Skjermdump fra IDFs Twitter-melding og NRKs nyhetsmelding som kom 51 minutter senere.
Skjermdump fra IDFs Twitter-melding og NRKs nyhetsmelding som kom 51 minutter senere.

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Det var en 33 år gammel mann fra Gaza som ble drept da israelske luftforsvaret aksjonerte mot terrorbaser i Gaza onsdag kveld.

Allerede klokken 22.57 publiserte NRKs samleside for nyheter om “Den israelsk-palestinske konflikten” følgende kortmelding:

“Israelsk luftangrep drepte en. Et israelsk luftangrep drepte en palestiner og såret to i Gaza by onsdag kveld, melder lokale nødtjenester. Angrepet kom etter at det skal ha vært skutt raketter fra Gaza mot mål i det sørlige Israel tidligere på kvelden.”

NRKs versjon av hendelsen. Skjermdump fra Nrk.no 12. juni 2014.
NRKs versjon av hendelsen. Skjermdump fra Nrk.no 12. juni 2014.

 

Hva NRK ikke nevnte

Vi kan ikke vente at NRK i en kort notis kort tid etter hendelsen skulle ha alle detaljer på plass. De visste nok ikke at den drepte mannen var Mahmed Awwar fra Beit Lahia, . De visste nok heller ikke, som MIFF skriver i dag, at Awwar deltok i en rekke rakettangrep mot Israel over flere år, og var særlig aktiv de siste månedene, mens han samtidig jobbet som politimann for Hamas-regimet i Gaza. Awwars terrorcelle sto blant annet bak rakettangrepene mot Sderot under påskehøytiden 21. april i år. IDF mener gruppen hans skal ha lagt planer om en rekke kommende terrorangrep.

 

Hva NRK burde kunne nevne

Hva NRK burde ha visst, fordi det var kjent før de publiserte sin melding, var at det israelske luftangrepet var rettet mot terrorister tilknyttet Global Jihad.

51 minutter før NRK publiserte sin nyhet, klokken 22.06, hadde IDF skrevet på Twitter:

“I en felles IDF-ISA operasjon, har Global Jihad-tilknyttede terrorister blitt rammet av IAF-fly i Gaza. Mer detaljer kommer.”

ISA er forkortelse for den israelske sikkerhetstjenesten Shin Bet.

IDFs opplysning om hvem som ble rammet i den militæraksjonen ble ikke referert til av NRK. Merk at IDFs Twitter-melding ble publisert 51 minutter før NRKs nyhetoppdatering.
IDFs opplysning om hvem som ble rammet i den militæraksjonen ble ikke referert til av NRK. Merk at IDFs Twitter-melding ble publisert 51 minutter før NRKs nyhetoppdatering.

Times of Israel hadde klar mange detaljer om angrepet klokken 23.06, bare ni minutter etter NRKs melding. Allerede da kunne nettavisen melde om navnet på terroristen som var målet for angrepet.

Tenk hvilken forskjell det ville gjort dersom NRK i hvert fall la til setningen: “Ifølge IDF var det en gruppe terrorister fra Global Jihad som ble rammet.”

Dette eksemplet er dessverre ikke et unntak, men snarere regelen i NRKs og NTBs dekning av Israel. Opplysninger som kan skape forståelse for israelske militære aksjoner utelates helt eller tones kraftig ned, mens man ukritisk formidler opplysninger fra palestinske kilder. Dette bidrar til å skape det falske bildet av Israel i Norge.

Forrige artikkelNå vaier Israels flagg også foran Riksdagshuset
Neste artikkelAmerikanske senatorer ber Obama snu
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.