NTB og NRK nevner ikke hvorfor

Israelske soldater skjøt og drepte en palestinsk 19-åring på Vestbredden natt til mandag, meldte NTB og NRK i går. At han deltok i voldelig konfrontasjon med steinkasting mot soldater forties. Les MIFFs analyse av NTBs dekning.

Skjermdump fra Nrk.no, som gjenga NTBs artikkel om drap på 19-åring uten å nevne at 19-åringen deltok i voldelig konfrontasjon mot soldatene.
Skjermdump fra Nrk.no, som gjenga NTBs artikkel om drap på 19-åring uten å nevne at 19-åringen deltok i voldelig konfrontasjon mot soldatene.

MIFF har gått gjennom alle artiklene som nyhetsbyrået NTB har skrevet etter at tre israelske tenåringsgutter ble kidnappet på Vestbredden torsdag kveld. Ut på ettermiddagen fredag 13. juni var israelske medier full av oppdateringer om saken. Fra ettermiddag og kveld var analysene på plass.

NTB kom med sin første melding først neste dag, lørdag 14. juni kl. 10.50 – omtrent 19 timer etter at IDF først meldte om saken på Twitter og omtrent 18 timer etter at MIFF kom med første melding på norsk.

I første omgang nøyde NTB seg med ganske få ord, her er saken i sin helhet:

“Israel: Palestinere har kidnappet tre tenåringer
Jerusalem (NTB-AFP): Tre israelske tenåringer som er savnet på Vestbredden, er kidnappet av palestinere, ifølge israelske myndigheter.”

Åtte minutt senere kom NTB med en oppdatert versjon, som blant annet nevnte hvor guttene forsvant, at leteoperasjon er i gang og at en av tenåringene er amerikansk statsborger. Lørdag 14. juni kl. 11.43 kom NTB med et forbehold i ingressen.

“Tre israelske tenåringer som har vært savnet på Vestbredden siden torsdag, er etter alt å dømme kidnappet av palestinere, hevder den israelske hæren.”

MIFF trenger flere medlemmer for å bekjempe Israelhat og jødehat. Klikk her og bli medlem gratis ut året.

Et slikt forbehold var på denne tiden strengt tatt ok. Det var først kl. 19.58 lørdag at IDF offisielt bekreftet at de tre tenåringene var kidnappet av palestinske terrorister. Frem til da skrev de israelske forsvarsstyrkenes Twitter-konto at palestinske terrorister var mistenkt.

Artikkelen fra kl. 11.45 har også med en uttalelse fra palestinsk side.

“– Tre bosettere er savnet, hvorfor er det palestinernes skyld? Vi har ingenting med det å gjøre, sa Adnan al-Damiri, talsmann for de palestinske sikkerhetsstyrkene på Vestbredden, fredag.”

NTB og NRK finner ikke grunn til å nevne at kidnappingen blir feiret i den offisielle avisen til palestinske selvstyremyndigheter og på Fatahs offisielle Facebook-side. “Ingenting med det å gjøre,” lyder da temmelig hult.

Søndag kl. 03.00 gjenga NTB en uttalelse fra Benjamin Netanyahu som slo fast at “israelske tenåringer er bortført av terrorister”.

Fra søndag kl. 09.06 flytter NTB fokuset over på israelske reaksjoner.

“80 palestinere pågrepet etter at tenåringer forsvant
Tel Aviv (NTB-AFP-DPA): Israelske myndigheter har pågrepet om lag 80 palestinere i forbindelse med at tre israelske tenåringer har forsvunnet på Vestbredden, opplyser militære kilder.”

Mandag kl. 03.43 melder NTB følgende:

“Israelske soldater drepte palestinsk 19-åring
Ramallah (NTB-AFP): Israelske soldater skjøt og drepte en palestinsk 19-åring på Vestbredden natt til mandag.
Ahmad Arafat ble skutt i brystet i flyktningleiren Jelazoun nær Ramallah, etter at de israelske soldatene hadde rykket inn for å ta fanger.
19-åringen ble løslatt fra et israelsk fengsel for bare en uke siden, men det er uklart om han var et av målene for nattens aksjon.
Israelske styrker har tatt minst 80 palestinere til fange siden torsdag, da tre israelske tenåringer ble bortført fra en bosetning på Vestbredden.
Israel anklager Hamas for å ha bortført de tre, noe islamistgruppen benekter.”

NTB opplyser ikke hvem som er kilde for hva som hendte med 19-åringen. Den største israelske avisen Israel Hayom skriver om hendelsen:

“Palestinere kastet stein mot israelske soldater som før daggry gjennomførte hus-til-hus søk i al-Jalazoun flyktningleir, utenfor Ramallah. I trefningene som fulgte, ble en 20 år gammel palestinsk mann drept og en annen palestiner skadet, opplyser sykehuskilder.”

At 19-åringen (eller 20-åringen?) møtte soldatene med vold, valgte NTB å unnlate å fortelle norske avislesere. Det palestinske nyhetsbyrået Ma’an oppgir Ahmad Sabarin som den drepte ungdommens navn, og de melder at han var 20 år.

Mandag kl. 08.06 fortalte NTB at IDF har arrestert Aziz Dweik, presidentene for palestinernes lovgivende forsamling.

Mandag kl. 12.00 fortalte NTB at Abbas fordømmer bortføring av tenåringer.

Tirsdag kl. 08.51 fortalte NTB at Israel vil arrestere alle “infisert” av Hamas. To timer senere kom saken i utvidet versjon. NTB gjengir en israelsk militær kilde som sier til Yedioth Aharonoth at “vi «gjør rent huset» i terrorhovedstaden Nablus”.

NTB får dårlig fram at det dreier seg om arrestasjoner av terrorister og konfiskering av våpen.

Analysen viser at NTBs dekning av kidnappingssaken fortsetter i kjent mønster. Interessen for å melde angrep mot Israel er lav, viljen til å gjengi anklager mot Israel uten motsvar fra israelsk side er stor.

Forrige artikkelTruet av slektninger etter å ha kritisert kidnappingen
Neste artikkelNorge avlyser giverlandsmøte
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.
- Bli fastgiver til MIFF på 10 sekund! -