Hvordan «faktarammer» skaper falske inntrykk

"Konflikten brøt ut igjen etter drapene på én palestinsk og tre israelske tenåringer i juni," skrev NTB. Men var det nå slik?
Skjermdump av NTBs faktaramme 22. juli 2014.
Skjermdump av NTBs faktaramme 22. juli 2014.

En rekke ganger i sommer gjenga VG og NRK en faktaramme fra nyhetsbyrået NTB som skaper falske inntrykk om sommerens krig mellom Israel og Hamas.

 

Feil om tenåringsdrap

Første punkt i faktrammen lyder:

«Konflikten brøt ut igjen etter drapene på én palestinsk og tre israelske tenåringer i juni.»

Et Google-søk viser at denne setningen er gjengitt i 17 artikler på nrk.no i perioden 17. juli til 1. august.

Men var det slik? Etterlater setningen et korrekt inntrykk?

For det første ble de tre israelske tenåringene drept først. Bibelskoleelevene Eyal Yifrach, Gil-ad Shaar og Naftali Frenkel ble kidnappet og drept 12. juni.

Den palestinske tenåringen Muhammed Abu Khdeir ble ikke drept i juni, men 2. juli.

Ved å snu på rekkefølgen av de to hendelsene, skaper NTB inntrykk av at vold først ble utført fra israelsk side.

Den korte teksten får heller ikke med den fundamentale forskjellen i reaksjon på drapene i det israelske og palestinske samfunnet.

– Hvis min sønn står bak kidnappingen, er jeg stolt av ham, sier moren til den ene mistenkte i kidnappingen av de tre israelske tenåringsgutter. «Velsignet være hendene som kidnappet dem,» sa Hamas-leder Khaled Mashaal til al-Jazeera i slutten av juni. Den offisielle avisen til palestinske selvstyremyndigheter misbrukte fotball VMs logo til å feire kidnappingen. Siden er det blitt bekreftet fra Hamas-ledere at drapene på de israelske tenåringene ble gjennomført på oppdrag for Hamas.

Det brutale hevndrapet på den palestinske tenåringen ble utført av israelske ekstremister, og drapet er fordømt av israelske ledere. Seks mistenkte personer er arrestert.

 

Feil om våpenhvile

Siste punkt i NTBs faktaramme, som bare er med i VGs versjon, lyder:

«USAs utenriksminister og andre internasjonale og regionale ledere forsøker nå å presse fram en våpenhvile.»

NTB unnlater å nevne at Israel allerede i midten av juli hadde akseptert en våpenhvile, «et våpenhvileforslag formulert av Egypt og med full støtte i Den arabiske liga».

Dette er bare to eksempler på hvordan NTBs rapportering er med på tildekke Israels beste argumenter, og skape et falskt inntrykk hos norske lesere.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise