Hvordan “faktarammer” skaper falske inntrykk

“Konflikten brøt ut igjen etter drapene på én palestinsk og tre israelske tenåringer i juni,” skrev NTB. Men var det nå slik?

Skjermdump av NTBs faktaramme 22. juli 2014.
Skjermdump av NTBs faktaramme 22. juli 2014.

En rekke ganger i sommer gjenga VG og NRK en faktaramme fra nyhetsbyrået NTB som skaper falske inntrykk om sommerens krig mellom Israel og Hamas.

 

Feil om tenåringsdrap

Første punkt i faktrammen lyder:

“Konflikten brøt ut igjen etter drapene på én palestinsk og tre israelske tenåringer i juni.”

Et Google-søk viser at denne setningen er gjengitt i 17 artikler på nrk.no i perioden 17. juli til 1. august.

Men var det slik? Etterlater setningen et korrekt inntrykk?

For det første ble de tre israelske tenåringene drept først. Bibelskoleelevene Eyal Yifrach, Gil-ad Shaar og Naftali Frenkel ble kidnappet og drept 12. juni.

Den palestinske tenåringen Muhammed Abu Khdeir ble ikke drept i juni, men 2. juli.

Ved å snu på rekkefølgen av de to hendelsene, skaper NTB inntrykk av at vold først ble utført fra israelsk side.

Den korte teksten får heller ikke med den fundamentale forskjellen i reaksjon på drapene i det israelske og palestinske samfunnet.

– Hvis min sønn står bak kidnappingen, er jeg stolt av ham, sier moren til den ene mistenkte i kidnappingen av de tre israelske tenåringsgutter. “Velsignet være hendene som kidnappet dem,” sa Hamas-leder Khaled Mashaal til al-Jazeera i slutten av juni. Den offisielle avisen til palestinske selvstyremyndigheter misbrukte fotball VMs logo til å feire kidnappingen. Siden er det blitt bekreftet fra Hamas-ledere at drapene på de israelske tenåringene ble gjennomført på oppdrag for Hamas.

Det brutale hevndrapet på den palestinske tenåringen ble utført av israelske ekstremister, og drapet er fordømt av israelske ledere. Seks mistenkte personer er arrestert.

 

Feil om våpenhvile

Siste punkt i NTBs faktaramme, som bare er med i VGs versjon, lyder:

“USAs utenriksminister og andre internasjonale og regionale ledere forsøker nå å presse fram en våpenhvile.”

NTB unnlater å nevne at Israel allerede i midten av juli hadde akseptert en våpenhvile, “et våpenhvileforslag formulert av Egypt og med full støtte i Den arabiske liga”.

Dette er bare to eksempler på hvordan NTBs rapportering er med på tildekke Israels beste argumenter, og skape et falskt inntrykk hos norske lesere.

Forrige artikkelBayit Yehudi åpner for ikke-religiøse medlemmer
Neste artikkelOrdet som glimrer med sitt fravær i Børge Brendes analyse
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.