Vil ha mer dekning av palestinsk side

Leserombudet i New York Times ber sin egen redaksjon gjøre mer kritisk journalistikk mot palestinerne. “De er mer enn bare offer,” skriver hun. NRK og andre norske redaksjoner bør lytte.

Skjermdump fra nytimes.com.
Skjermdump fra nytimes.com.

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Debatten om mediedekningen av Israel raser ikke bare i Norge, men også i andre land. I USA får storavisen New York Times kritikk både fra dem som mener dekningen burde være mer pro-israelsk og dem som mener avisen ikke får belyst Israels påståtte forbrytelser tilstrekkelig, forteller public editor Margaret Sullivan. I Norge ville vi vel kalt hennes stilling for leserombud.

I en artikkel 22. november avslutter Sullivan med å gi sin egen avis råd om hvordan de kan forbedre dekningen. Flere av disse rådene burde også NRK og andre norske redaksjoner lytte til.

For det første vil leserombudet i New York Times ha mer historisk og geopolitisk kontekst i enkeltstående nyhetssaker. Når det er mulig bør journalistene gi et bilde av situasjonen i regionen, “for eksempel at framveksten av radikal islam ikke er en fjern sak for Israel, men en veldig virkelig og veldig lokal sak”. Her svikter som regel norske redaksjoner. Konflikten mellom israelerne og palestinerne blir framstilt ekstremt lokal, uten at de store geopolitiske utviklingstrekkene blir berørt.

For det andre mener hun redaktører og journalister må være mer åpne for kontakt med sine lesere. De bør stille opp til nettmøter eller tilsvarende, og være åpne om sin bakgrunn. På denne måten kan mulige interessekonflikter bli avslørt. “La leserne og kritikerne se at journalistene til Times er seriøse, smarte og ettertenksomme folk.” La oss håpe NRKs utenriksmedarbeider Sidsel Wold merker seg dette. Hun har dessverre utmerket seg med å stenge seg ute fra kritikk, blant annet har hun i høst blokkert MIFF fra å følge henne på Twitter.

For det tredje, skriver Sullivan, bør New York Times styrke dekningen av palestinerne. “De er mer enn bare offer, og deres overbevisninger og styresett fortjener dekning og kritisk gjennomgang. Realistiske undersøkelser av hva som blir undervist i skoler og hvilke måter Hamas opererer på må være en del av dette. Hva er ideologien til Hamas, hva er deres viktigste verdisett og handlingsprinsipper? Hvordan er palestinsk dagligliv? Jeg har ikke sett mye av det i The Times,” medgir leserombudet. Hun anbefaler redaksjonen å ansette en journalist som har arabisk som morsmål.

Til slutt ber Sullivan sine medredaktører om ikke å ha som mål å oppnå symmetri. New York Times kan aldri tilfredsstille alle med sin dekning, innrømmer hun. Men tar redaksjonen imot leserombudets tips, vil nok dekningen kunne bli betydelig bedre.

 

Relaterte lenker:

Når vil NRK starte sin kritiske journalistikk mot palestinsk hatindoktrinering? Artikkel av Bengt-Ove Nordgård, nestleder i MIFFs hovedstyre.

 

Forrige artikkelAntisemittisk voldtekt i Frankrike
Neste artikkelOljelekkasje i nærheten av Eilat
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.