Mexico og Israel

En ung mann fra Mexico brukte utdelingen av Nobels fredspris til å markere sin fortvilelse over at situasjonen for innbyggerne i landet ikke får oppmerksomhet i andre land. Hvordan har norske medier dekket drap på 120.000 mexicanere og 1,6 millioner flyktninger siden 2006?

En mexicansk student tok seg ulovlig inn på utdelingen av Nobelprisen. (Skjermdump via Nobel Media/ NRK/ Reuters)
En mexicansk student tok seg ulovlig inn på utdelingen av Nobelprisen. (Skjermdump via Nobel Media/ NRK/ Reuters)
Denne artikkelen er en gave til deg fra medlemmene i Med Israel for fred (MIFF). Hvis også du blir medlem, kan vi nå ut med sannheten om Israel til enda flere. Er du medlem allerede, håper vi du vil verve en venn nå. Klikk her for å gå til registreringsskjema. Medlemskap er gratis ut året!

Fra 1. januar 2006 til 30. november 2014 har Mexico 12.299 treff i Atekst-søk i norsk rikspresse. Det dekker avisene Aftenposten, Dag og Tid, Dagbladet, Dagens Næringsliv, Dagsavisen, Klassekampen, Morgenbladet, Nationen, VG, Vårt Land.

I samme periode får Israel 28.901 treff på søk i de samme avisene.

Fra 2006 er langt over hundre tusen mennesker drept i det som blir kalt Mexicos narkotikakrig. I 2012 ble det beregnet at 1,6 millioner mennesker var drevet på flukt. I august 2013 anslo Molly Molloy, en biblioteksforsker ved New Mexico State University at minst 120.000 mennesker var drept de foregående seks år. I tillegg kommer 27.000 personer som er savnet og et ukjent antall mennesker gravlagt i massegraver.

Fra 2006 er i underkant av 6000 mennesker drept i konflikt mellom Israel og palestinerne.

Veldig forenklet kan vi konkludere: En konflikt med 20 ganger færre drepte får to og en halv ganger mer oppmerksomhet i norske medier.

(Det er selvsagt noe feilmarginer her, da norske riksmedier også nevner Mexico og Israel uten at det alltid dreier seg om konflikt, men hovedmønsteret er klart.)

Også nyhetsbyrået NTB, som leverer utenriksstoff til en rekke norske aviser, har vist liten interesse for krigen i Mexico i forhold til Israel.

Søk på Mexico fra 1. januar 2006 til 30. november 2014 gir 8.193 treff. I samme periode har NTB 17.935 treff på Israel.

Norske mediers prioriteringer skaper fortvilelse i Mexico. I Norge er en av de mest alvorlige effektene at det piskes opp hatfølelser mot Israel.

Til sammen 8.700 mennesker ble drept i terror i Irak og Pakistan i 2013. Samme år ble 38 palestinere og seks israelere drept i Israel, Vestbredden og Gaza. Hvem tror du fikk flest artikler i nyhetsbyrået NTB?

Forrige artikkelIsrael-venner kjøper julegavene på torget.miff.no
Neste artikkelTerrorist kastet syre på barnefamilie
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.
- Bli fastgiver til MIFF på 10 sekund! -