To Gaza-kriger i måneden i Sør-Sudan

NRK kunne søndag melde at minst 50.000 mennesker er drept i Sør-Sudan det siste året. Det tilsvarer to Gaza-kriger i måneden, men hvilken dekning har det fått i norske aviser?

Skjermdump fra Nrk.no 14. desember 2014.

12. desember påpekte MIFF at norsk rikspresse over de siste ni år har gitt konflikten i Mexico to og en halv ganger mindre oppmerksomhet enn konflikten mellom israelere og palestinere, til tross for at konflikten i Mexico har tatt minst 20 ganger flere menneskeliv.

14. desember kom det en artikkel i NRK som inviterer til å gjøre en ny sammenligning. International Crisis Group mener minst 50.000 mennesker er drept i Sør-Sudan de siste tolv månedene. Enkelte diplomatiske kilder mener dødstall opp mot hundre tusen er mer reelle.

Fra 15. desember 2013 til 15. desember 2014 gir søk på Sør-Sudan i Atekst 517 treff på søk i norsk rikspresse. Det dekker avisene Aftenposten, Dag og Tid, Dagbladet, Dagens Næringsliv, Dagsavisen, Klassekampen, Morgenbladet, Nationen, VG, Vårt Land.

I samme periode gir søk på Israel 2952 treff og søk på Gaza 1642 treff.

Sagt med rene ord: En konflikt med minst 25 ganger flere drepte får nesten seks ganger mindre oppmerksomhet i norske medier.

Den samme skjevheten gjelder for nyhetsbyrået NTB.

NTB har nevnt Gaza 1366 ganger og Israel 2864 ganger det siste året. Sør-Sudan er nevnt 725 ganger.

NTB gir Israel fire ganger mer omtale enn Sør-Sudan, hvor minst 25 ganger flere mennesker er drept.

Enhver kan bare ane hvilke følelser dette skaper hos sudanesere som følger med i norske aviser. I Norge er en av de mest alvorlige effektene at det piskes opp hatfølelser mot Israel.

Til sammen 8.700 mennesker ble drept i terror i Irak og Pakistan i 2013. Samme år ble 38 palestinere og seks israelere drept i Israel, Vestbredden og Gaza. Hvem tror du fikk flest artikler i nyhetsbyrået NTB?

Forrige artikkel– Israel vil støtte og beskytte kristne
Neste artikkelSelvmordsbomber planla angrep i Tel Aviv
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.