To Gaza-kriger i måneden i Sør-Sudan

NRK kunne søndag melde at minst 50.000 mennesker er drept i Sør-Sudan det siste året. Det tilsvarer to Gaza-kriger i måneden, men hvilken dekning har det fått i norske aviser?
Skjermdump fra Nrk.no 14. desember 2014.

«Alle trenger å lese om Israel på miff.no.» Hvis du er enig, trenger vi deg som medlem av MIFF slik at skoleelever og andre kan få israelske perspektiver gratis tilgjengelig på norsk. Bare en liten brøkdel av våre nettgjester er medlemmer. Klikk her for å registrere deg nå (fra kr. 4,- per uke)

12. desember påpekte MIFF at norsk rikspresse over de siste ni år har gitt konflikten i Mexico to og en halv ganger mindre oppmerksomhet enn konflikten mellom israelere og palestinere, til tross for at konflikten i Mexico har tatt minst 20 ganger flere menneskeliv.

14. desember kom det en artikkel i NRK som inviterer til å gjøre en ny sammenligning. International Crisis Group mener minst 50.000 mennesker er drept i Sør-Sudan de siste tolv månedene. Enkelte diplomatiske kilder mener dødstall opp mot hundre tusen er mer reelle.

Fra 15. desember 2013 til 15. desember 2014 gir søk på Sør-Sudan i Atekst 517 treff på søk i norsk rikspresse. Det dekker avisene Aftenposten, Dag og Tid, Dagbladet, Dagens Næringsliv, Dagsavisen, Klassekampen, Morgenbladet, Nationen, VG, Vårt Land.

I samme periode gir søk på Israel 2952 treff og søk på Gaza 1642 treff.

Sagt med rene ord: En konflikt med minst 25 ganger flere drepte får nesten seks ganger mindre oppmerksomhet i norske medier.

Den samme skjevheten gjelder for nyhetsbyrået NTB.

NTB har nevnt Gaza 1366 ganger og Israel 2864 ganger det siste året. Sør-Sudan er nevnt 725 ganger.

NTB gir Israel fire ganger mer omtale enn Sør-Sudan, hvor minst 25 ganger flere mennesker er drept.

Enhver kan bare ane hvilke følelser dette skaper hos sudanesere som følger med i norske aviser. I Norge er en av de mest alvorlige effektene at det piskes opp hatfølelser mot Israel.

Til sammen 8.700 mennesker ble drept i terror i Irak og Pakistan i 2013. Samme år ble 38 palestinere og seks israelere drept i Israel, Vestbredden og Gaza. Hvem tror du fikk flest artikler i nyhetsbyrået NTB?


Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise