Legeprotest mot Gilbert som ”Årets navn”

Skjermdump fra VG+.
Skjermdump fra VG+.

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

”VGs beskrivelse av Gilberts aktiviteter er urovekkende fordreid, noe som gjør kåringen svært problematisk”, mener de ni internasjonale kollegaene av den norske legen.

”Spesielt bekymrer vi oss over at han utnytter rammene for den medisinske profesjon ved å fremme en personlig, politisk agenda”, skriver de i et åpent brev som er publisert i VGs papirutgave og på VG+.

Hele brevet kan du også lese på nettsiden til NGO Monitor.

 

– Forsøkte å legitimere Hamas’ aggresjon

Da legene leste et innlegg i det medisinske tidsskriftet The Lancet med tittelen ”Åpent brev fra folket i Gaza”, fant de det svært urovekkende.

”Dette ”brevet”, som ble publisert midt i en ekstremt vanskelig krig for begge parter, forsøkte å legitimere terroristgruppen Hamas’ aggresjon, oppfordret til boikott mot Israel og gjenga en forvridd versjon av hendelsesforløpet”, skriver de.

Gilbert var medforfatter av innlegget, som legene mener nedtonet betydningen av 4.560 rakett- og granatangrep mot Israel.

”Språket i brevet kan betraktes som oppfordring og støtte til vold, og en rekke leger som protesterte mot Gilbert og hans kollegers misbruk av legegjerningen, tok offentlig avstand fra brevet”, forteller de.

De opplyser også om at to av Gilberts medforfattere, Paola Manduca og Swee Ang Chai, har promotert en antisemittisk video laget av den amerikanske nynazisten David Duke. The Lancets redaktør Richard Horton skrev etterpå at han var ”forferdet over å oppdage at to av brevets medforfattere hadde videreformidlet en forrykt og støtende video”, og at ”det overlagte antisemittiske verdenssynet uttrykt i den videoen er avskyelig og fortjener universell fordømmelse”.

”Likevel, Gilbert var og er taus om saken. For en mann som er så verbalt pågående i alt som støtter egne synspunkter om politikk og moral, sier denne tausheten om kollegers motbydelige hat og rasisme mer enn ord kan”, mener legene.

 

– Opererte som Hamas’ uoffisielle synlige talsmann

Brevskriverne mener Gilbert utøvde selektiv moral under krigen i Gaza. De skriver at han, om enn uoffisielt, ”opererte som Hamas’ synlige talsmann”.

– Med egne ord gjorde Dr. Gilbert det overtydelig at han primært agerer som radikal, politisk aktivist, heller enn en medisinsk en, skriver de, og viser til uttalelser av Gilbert til Ha’aretz i 2009 da han sa: ”Vi er ikke nøytrale. Vi velger oss medisinsk arbeid i Gaza, ikke i Sderot.”

”Han brukte lokalene i Shifa-sykehuset som base for å bli intervjuet en rekke ganger, mens terroristraketter mot israelske sivile ble avfyrt like ved. Ifølge flere kilder ble også nevnte lokaler brukt som hovedkvarter for Hamas-lederne som dirigerte angrepene mot israelske sivile, i reinhekla strid med internasjonal lov. På tross av dette har aldri Gilbert, i sine mange politiske uttalelser, referert til disse åpenbart ulovlige og umoralske aktivitetene som utspilte seg i selvsamme sykehus”, skriver de.

De viser også til at Gilbert tidligere har kommet med uttalelser som understøttet 11. september-angrepene på New York og Washington D.C., der over 3.000 mennesker ble drept.

 

– Uforenlig med en leges moralske forpliktelser

Legene skriver at det å rettferdiggjøre ”slike inhumane voldshandlinger, opplagte krigsforbrytelser fordi de er intensjonelle angrep på sivile, i kontrast til utilsiktet skade ved angrep på militære mål, er uforenlig med en leges moralske forpliktelser.”

De utfordrer det norske folket på bistandsmidlene til Gilberts organisasjon NORWAC.

”Siden disse kampanjene finansieres av norske skattebetalere, gjennom NORWAC – The Norwegian Aid Committee – bidrar nordmenn indirekte til den destruktive utnyttelsen av det medisinske og humanitære rammeverket”, mener de.

”En omgjørelse av Årets navn ville vært en kraftfull moralsk beskjed”, avslutter de.

 

Dette er forfatterne av brevet om Gilbert:

– John R. Cohn, professor i medisin og barnelege, Thomas Jefferson University, Philadelphia, USA.

– David Katz, professor emeritus i immunologiske sykdommer, University College London, Storbritannia.

– Paul Zimmet, lege med spesialisering i endokrinologi, Melbourne, Australia.

– Sir Mark Pepys, professor emeritus i immunologiske sykdommer og æresmedlem, Trinity College, Cambridge, Storbritannia.

– Rhona H. Fink, lege, California, USA.

– Stuart M. Sprague, professor i medisin, University of Chicago, USA.

– Philip Greenland, professor i folkehelsemedisin, Feinberg School of Medicine, Northwestern University Chicago, USA.

– David Stone, professor emeritus i pediatri, University of Glasgow, Storbritannia.

– Simon Cohen, lege, University College Hospital, London, Storbritannia.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag