Hvilket land i Midtøsten må du reise til for å finne frie medier?

Pressefriheten utfordres i store deler av verden, og glimrer med sitt nærmest totale fravær i de arabiske landene. I Midtøsten-regionen er det bare ett land som skiller seg ut fra trenden.
Pressefrihetens status i regionen Midtøsten og Nord-Afrika. Israel utgjør det eneste grønne feltet. (Grafikk: Freedom House)

«Alle trenger å lese om Israel på miff.no.» Hvis du er enig, trenger vi deg som medlem av MIFF slik at skoleelever og andre kan få israelske perspektiver gratis tilgjengelig på norsk. Bare en liten brøkdel av våre nettgjester er medlemmer. Klikk her for å registrere deg nå (fra kr. 4,- per uke)

Onsdag publiserte den amerikanske menneskerettighetsorganisasjonen Freedom House sin årlige rapport om pressefriheten i verden. Den globale trenden er at frie medier totalt sett er under sterkere press enn på ti år, forteller rapporten. Trusler og forfølgelser av journalister og restriksjoner gjennom lovgivning gjør seg gjeldende på alle kontinenter. Bare 14 prosent av verdens befolkning bor i land som har en fri presse – som innebærer solid dekning av politisk stoff, garantert sikkerhet for journalister, minimal statlig innblanding i medienes arbeid og at pressen ikke utsettes for juridiske eller økonomiske pressmidler.

Her kan du lese hele rapporten på engelsk i PDF-format.

 

Oversikt over utviklingen i pressefrihetsnivået på verdensbasis de siste ti årene. (Grafikk: Freedom House)
Oversikt over utviklingen i pressefrihetsnivået på verdensbasis de siste ti årene. (Grafikk: Freedom House)

 

Mens Norge og Sverige ligger på topp i verden i pressefrihet, og nesten hele Europa nyter godt av en fri eller delvis fri presse, er statistikken for regionen Midtøsten og Nord-Afrika helt annerledes. 15 av 19 land i regionen har ingen fri presse. Det gjelder 93 prosent av befolkningen. Tre av de 19 landene har en delvis fri presse. Der bor fem prosent av befolkningen. Bare ett av de 19 landene er klassifisert med fri presse: Israel. Der bor to prosent av befolkningen i regionen.

På den globale statistikken er Israel nr 61 av 199 stater og selvstyrte områder som er målt. Det plasserer dem et stykke bak Norge, men i selskap med mange europeiske land, og foran blant andre Italia og Ungarn.

 

Palestinsk journalist i arbeid. (Illustrasjonsfoto: Internews Network / Flickr.com)
Palestinsk journalist i arbeid. (Illustrasjonsfoto: Internews Network / Flickr.com)

 

Til sammenligning er Vestbredden og Gaza på 184. plass av de 199 på statistikken. De kom dårligere ut på rapporten denne gangen enn året før. Nedrykket forklares med forholdene under Gaza-krigen. Journalister og medarbeidere i mediedekningen ble både drept og såret under krigen, og ”både israelske og palestinske myndigheter ila restriksjoner på journalisters bevegelsesfrihet i Gaza og på Vestbredden”, forteller rapporten.

I regionen Midtøsten og Nord-Afrika er det Tunisia som er nest best, etter Israel. Tunisia ligger på 96. plass på listen. Ingen av de andre landene er blant de hundre øverste. Iran kommer helt nede på 191. plass.

Pressefrihetsnivået måles i form av en index fra null til hundre poeng, der hundre er verst. Norge og Sverige har ti poeng hver. USA har 22 poeng. Israel har 30 poeng. Tunisia har 48 poeng. Vestbredden og Gaza har 84 poeng. Iran har 90 poeng. Nord-Korea er verst på statistikken, med 97 poeng.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Ingen artikler å vise