Forskjellen på kriger

Hvordan dekker nyhetsbyrået NTB og NRK Dagsrevyen krigen i Jemen i forhold til krigen på Gaza-stripen?
Dette bildet ble tatt i Jemen i mars 2015. (Illustrasjonsfoto: Ala'a Assamawy, flickr)
Dette bildet ble tatt i Jemen i mars 2015. (Illustrasjonsfoto: Ala'a Assamawy, flickr)

I juli og august 2014 raste det krig mellom Israel og islamistiske terrorgrupper på Gaza-stripen i en periode på omlag 50 dager. Søk i A-teksts arkiv for nyhetsbyrået NTB gir til sammen 1.479 treff på Israel disse to månedene.

Fra 19. mars 2015 har det rast krig i Jemen. Søk i A-teksts arkiv for nyhetsbyrået NTB gir til sammen 390 treff på Jemen i tomånedersperioden fra 13. mars til 13. mai. Dødstallene i Jemen er usikre, men de nærmer seg dødstallene i Gaza-krigen, hvis de ikke har passert allerede.

Hva med NRK Dagsrevyen? Er det like ekstrem overdekning der?

De siste to månedene er Jemen å finne oppført til sammen 17 ganger i kapitteloverskriftene til Dagrevyens nettarkiv. Noen av disse var særlig knyttet opp til kidnappingen av en norsk statsborger i området, og for tre dager var det ikke noen kapittelinndeling.

Hva med krigen på Gaza-stripen i juli og august 2014? Den første måneden av krigen var 86 ulike innslag i NRK Dagsrevyen knyttet til krigen. Den andre måneden var det 26. Overdekningen til NTB nærmer seg en faktor på fire, overdekningen til NRK Dagsrevyen er langt over seks.

Tallene er en ny bekreftelse på at norske medier gir kriger hvor Israel er involvert en helt uten sidestykke stor oppmerksomhet i forhold til andre kriger.

Les artikkelen Fullstendig ulik oppmerksomhet på norsk og israelsk krigføring skaper jødehat.

 

For spesielt interesserte

Antall treff på Jemen i juli og august 2014 var 46. Fokuset på Jemen er normalt minimalt.

Antall treff på Israel fra 13. mars til 13. mai 2015 var 240. Fokuset på Israel er stort også i perioder hvor det ikke raser krig i området.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise