Nok en faktasjekk på Fredrik Græsvik

Har TV2s journalist orden på gravsteiner og fredssamtaler?

Skjermdump fra Fredrik Græsviks Facebook-side.
Skjermdump fra Fredrik Græsviks Facebook-side.

Mandag 18. mai kommenterte MIFF konspirasjonsteorien til Fredrik Græsvik. TV2s utenrikskorrespondent hevdet “Israel-Palestina konflikten har lagt grunnlaget for en rekke andre konflikter, som for eksempel Afghanistan”.

I MIFFs artikkel viste vi også et skjermdump fra Græsviks Facebook-side, hvor han 15. mai viste bilder av et hyggelig møte med Hamas-lederen Ismail Haniyeh i en moské i Gaza. I debatten under bildet har Græsvik kommentert den israelske sikkerhetsbarrieren på Vestbredden slik:

“Muren rundt Betlehem ruver som en endeløs gravsten over alle fredssamtaler.”

Muren i Betlehems-området ble i hovedsak bygget i perioden 2004-2006.

 

Faktasjekk

Israel og palestinske selvstyremyndigheter førte intensive fredssamtaler fra desember 2006 til september 2008. Statsminister Ehud Olmert og PA-president Mahmoud Abbas møtte hverandre 36 ganger i denne perioden, i tillegg til omfattende samtaler på lavere nivå. I november 2007 ble det arrangert en stor internasjonal konferanse i Annapolis, USA.

Fra november 2009 innførte Israels statsminister Benjamin Netanyahu en ti måneder lang delvis byggestans i bosetninger på Vestbredden. Etter mange indirekte samtaler med USA som mekler i byggestansperioden, gikk palestinske myndigheter til slutt med på direkte samtaler for en kort periode i september 2010. Samtalene brøt sammen, blant annet etter at palestinernes statsminister Salam Fayyad nektet å godta et møtereferat hvor formuleringen “to stater for to folk” var benyttet.

Fra juli 2013 til april 2014 var det igjen intensive fredssamtaler mellom Israel og de palestinske selvstyremyndighetene.

I tillegg til disse høyt profilerte prosessene, er det etterhvert blitt kjent en rekke andre samtaler og fredsinitiativ som har pågått i perioden.

Muren i Betlehems-området bidro til å stanse, om ikke gravlegge, den andre intifadaen. Fredssamtaler har den med all tydelighet ikke gravlagt.

Det er også verdt å nevne at muren ikke går “rundt Betlehem”, slik Græsvik formulerer seg. Utdanningsdirektoratet gjorde den samme feilen ved norskeksamen i 2014. Græsvik burde absolutt ha som mål å sikte høyere i presisjon enn direktoratets tre hundre ansatte.

Forrige artikkel– Israel-Palestina-konflikten har lagt grunnlag for konflikten i Afghanistan
Neste artikkelNetanyahu vil ha nye fredssamtaler
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.