Et skinkesmørbrød til besvær

En liten fillesak om et feiltrinn av en israelsk offiser er blåst langt over alle rimelige proporsjoner i media. Dagbladet fortsetter å gi sine lesere et falskt inntrykk av det israelske forsvaret, også etter at feilen er oppklart.
Skjermdump fra Dagbladet.

”Israelsk soldat arrestert etter å ha spist bestemors skinkesandwich”, velger Dagbladet som overskrift i en sak publisert på nettet natt til torsdag 4. juni. I den påfølgende ingressen ofres utfyllende faktaopplysninger på de tabloidiserte følelsenes alter: ”Bestemora ville ta fengselsstraffen for ham,” heter det. Disse to setningene er alt Dagbladets lesere får vite om saken på forsiden.

 

IDF rettet opp feilen allerede tirsdag

Det er i og for seg riktig at en soldat ble arrestert mandag for å ha tatt med seg mat som bryter med kosher-reglene ut i felten. Men selv de beste kan gjøre feil. Og når de beste gjør feil, innrømmer de det etterpå – og retter det opp. Det er det det israelske forsvaret (IDF) har gjort. Men det legger Dagbladet skjul på. Alle som bare leser overskrift og ingress uten å klikke på saken, blir feilaktig ledet til å tro at det er i tråd med israelsk reglement å arrestere skinkespisende soldater. De kan også komme i skade for å tro noe så absurd som at det var aktuelt å la en bestemor ta straffen for noe en soldat har gjort – at israelere praktiserer å rette baker for smed.

Alle som klikker seg inn i saken, men bare gidder å lese den første tredjedelen av brødteksten, blir også forledet på samme måte. For å få tak i det soleklare hovedpoenget i saken, må man være interessert nok til å oppfatte fire tekstlinjer midt i brødteksten:

”Avgjørelsen førte til ramaskrik i sosiale medier, og det tok ikke lange tiden før det israelske forsvaret (IDF) innrømmet at de hadde gjort en feil og reverserte avgjørelsen.
– Vi tok feil. Straffen som ble gitt soldaten er kansellert og han vil bli løslatt, skriver IDF-talsmann Moti Almoz på Facebook-siden sin.”

Også her er det lagt inn grobunn for en misforståelse. Det framstilles som om ramaskriket i sosiale medier var årsaken til at avgjørelsen ble reversert. Men den enkle årsaken til at avgjørelsen ble reversert, var at avgjørelsen var en feil. Det hadde de fått fram ved å sitere Almoz litt mer presist, slik Jerusalem Post gjorde allerede tirsdag ettermiddag. Han forklarte hva som er gjeldende praksis:

”IDF vil fortsette å forbli kosher, men samtidig ikke blande seg inn i sine soldaters smørbrød.”

Og like viktig:

”Det finnes spenninger i det israelske samfunnet, og det er ulike posisjoner og meninger. I IDF er det rom for alle”.

Etter én dag var saken løst i Israel. Den løslatte soldaten er nå hjemme på perm, forteller Jerusalem Post. To dager etter dette kommer Dagbladet med sin sak.

 

Misforståtte og hatefulle Facebook-kommentarer

At de fleste leserne av Dagbladet ikke har fått med seg at IDF rettet opp feilen sin, går klart fram av reaksjonene på avisens Facebook-side. En skriver at han er ”sjokkert over at det er straffbart” for jøder å spise svin. En annen skriver: ”Ja dette viser jo godt at Israel ikke er så veldig langt fremme når det kommer til demokrati og tankefrihet når de lar overtro og utdaterte religiøse lover styre landet.” Og enda en: ”Dette var nytt for meg, vel da plasserer jeg Israel sammen med en del andre land som vi helst ikke vil ha så meget å gjøre med. Jeg har i alle år støttet Israel, men ikke nå lengre.

Reaksjonene beviser at Dagbladet desinformerer i stedet for å informere, og at det de oppnår med artikkelen er å ramme Israel med uetterrettelig kritikk.

Reaksjonene viser også at saken gir gjenklang hos bærere av grove antisemittiske holdninger. En kommentator skriver: ”Israel er bygd opp på Nazi -Tyskland prinsipper…” En annen kaller jødene ”tilbakestående raringer”.

 

Gufsete uproporsjonalitet

Det er ille at saken i Dagbladet ser ut som den er spesialkonstruert for å skulle bli misforstått. Men det som er like ille er å legge merke til oppmerksomhetsnivået rundt selve saken. At Dagbladet og andre ikke-israelske medier lager sensasjonsoverskrifter av en prosedyrefeil i Israel framstår som en gufsete storm i et vannglass når man ser på religionsfrihetens kår i nabolandene.

Er det så eksotisk for Dagblad-redaksjonen at det finnes kulturer der religiøst inspirerte historiske reguleringer av maten spiller en viss rolle i samfunnet, at man bare må lage en negativ omtale av det når man får sjansen?

Den israelske soldaten ble løslatt og frikjent, og kan heretter med god samvittighet spise hvilke som helst medbrakte smørbrød han måtte ha lyst på. Hvordan går det for en soldat i Libanon, Jordan, Syria eller Egypt å bringe inn svinekjøtt eller annen mat som er Haram etter islams lover? Er det en grunn til at ingen våger å prøve engang?

Israel og det israelske forsvaret er et mangfoldig samfunn, både etnisk og religiøst. ”I IDF er det rom for alle”, sa offiseren. I Egypt kan man bli arrestert for å erklære at man er ateist. Ingen av de ansvarlige for slike overgrep står fram og innrømmer at de tok feil, og reverserer arrestasjonen. Men et omdiskutert skinkesmørbrød er det man lager sensasjon av. Det er ikke kosher.

Utdrag fra reaksjonene på Dagbladets Facebook-side. Skjermdumpene er tatt 4. juni klokken 12.45.
Utdrag fra reaksjonene på Dagbladets Facebook-side. Skjermdumpene er tatt 4. juni klokken 12.45.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise