Hvordan fungerer Israels militærsensur for New York Times?

Kontorsjef Jodi Rudoren i Jerusalem avslører.

Jodi Rudoren. (Foto: Facebook/ Privat)
Jodi Rudoren. (Foto: Facebook/ Privat)

I begynnelsen av september ble sjefen for Jerusalem-kontoret til New York Times, Jodi Rudoren, anklaget på Twitter for å bøye seg for israelsk militærsensur. Hun avviser kritikken.

– I over tre år [jeg hatt denne jobben], har jeg aldri sendt inn en eneste artikkel til gjennomsyn før publisering, skriver Rudoren på sin Facebook-profil.

Kun to ganger i perioden har kontoret for militærsensur kontaktet henne. Det første tilfellet beskrev Rudoren i en artikkel i New York Times under Gaza-krigen 4. august 2014. Hun fikk signal om å holde tilbake at en soldat som var fryktet kidnappet av militante palestinere var i slekt med Israels forsvarsminister. I artikkelen som ble publisert, påpekte New York Times at noe informasjon var tilbakeholdt av militærsensuren. Så snart opplysningen ikke lenger var under sensur, fortalte avisen hva som tidligere hadde blitt holdt tilbake.

I ettertid har sensurkontoret tatt kontakt i ett annet tilfelle. Da var beskjeden at en artikkel som allerede var publisert skulle ha vært sendt til gjennomsyn i forkant. “Oh well,” kommenterer Rudoren.

For å få pressekort fra israelske myndigheter, noe som blant annet er strengt nødvendig for å få tilgang til Gaza-stripen gjennom israelske grensestasjoner, må journalister formelt sett underlegge seg sensurregimet. Rudorens framstilling viser at sensuren i veldig liten grad griper inn i den journalistiske friheten. New York Times har også, etter henvendelse fra amerikanske myndigheter, holdt tilbake informasjon som kan sette livet til kidnappede amerikanske soldater i fare.

Dersom New York Times vil, har de mulighet til å omgå den israelske militærsensuren fullstendig, ved å la journalister i andre land sette navnet sitt på artiklene, påpeker Rudoren. Det ble gjort i forbindelse med Israels angrep mot den syriske atomreaktoren i 2007. Dette angrepet omtales fortsatt i Israel som et israelsk angrep, “ifølge utenlandske rapporter”.

Forrige artikkelMIFF Sunnmøre inviterer til debatt med Palestinakomiteen
Neste artikkelPeter Beck i MIFF Bergen: Den aktuelle situasjonen
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.