Overdriver Hilde Henriksen Waage så hun tror det selv?

Professor Hilde Henriksen Waage hevder “det skytes og drepes hver dag” av israelsk politi. Men det er jo fullstendig feil.

Professor Hilde Henriksen Waage. (Foto: Universitetet i Oslo)
Professor Hilde Henriksen Waage. (Foto: Universitetet i Oslo)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Onsdag 30. september melder VG om talen som PA-president Mahmoud Abbas holdt i FN. I den sammenheng har de intervjuet historieprofessor Hilde Henriksen Waage ved Universitetet i Oslo.

– Jeg har selv vært i Israel nylig, og det er fremdeles det samme som forgår der. Det er stadige konfrontasjoner mellom palestinsk ungdom og israelsk politi. Ungdommene kaster fyrverkeri og steiner, og politiet skyter tilbake. Det skytes og drepes hver dag, men verdens oppmerksomhet er nå på andre konflikter i Midt-Østen, for eksempel på Syria og Iran, sier Waage til VG.

 

Faktasjekk

Ifølge B’Tselem ble 19 palestinere drept av israelske sikkerhetsstyrker på Vestbredden mellom januar og august 2015. Den Israel-kritiske menneskerettighetsgruppen lister opp navn og detaljer ved hver enkelt episode. Årsgjennomsnittet for drepte palestinere på Vestbredden i perioden 2009 til 2014 er 20, med laveste nivå på 8 i 2012 og høyeste 47 i 2014. Ifølge det Israel-kritiske nettstedet Mondoweiss hadde dødstallet for palestinere drept av israelske styrker i 2015 nådd 25 onsdag 23. september.

Vi overlater til leseren å regne ut hvor grovt professoren overdriver når hun anklager israelske styrker for daglige drap.

Men feilen slutter ikke der. Palestinerne som konfronterer israelske styrker kaster ikke bare “fyrverkeri og steiner”. Også her kommer B’Tselem til hjelp. Av de 19 drepte er det bare fem som kastet steiner mot israelske styrker.

Seks ble drept etter at de angrep eller forsøkte å angripe med kniv. I følge en rapport fra den norske Marinejegerkommandoen er ethvert angrep med kniv innenfor en radius av 6-8 meter å betrakte som et dødelig angrep. Kommandoen viser også til at det svenske politiets livvaktsavsnitt betrakter ethvert angrep med kniv innenfor 10 meter som et dødelig angrep. Konklusjonen i rapporten er: “Angrep med kniv er et av de angrep som det er vanskeligst å forsvare seg mot. Dette da et slikt angrep medfører stor fare og ofte skaper et høyt stressnivå hos den som blir angrepet.

Fire ble drept etter at de kastet brannbomber (molotov cocktails).

Én ble drept etter at han skjøt mot israelske styrker.

To ble drept da de forsøkte å flukte under arrestasjon og én ble drept i forbindelse med en konfrontasjon under en demonstrasjon.

 

Professorens historie

Professorens overdrivelser og unøyaktigheter føyer seg inn i et mønster. I 2009 skrev MIFFs avisredaktør Odd Myrland:

“Den ”forskningsbaserte” kunnskapen som akademikere av Hilde Henriksen Waages type står for, består i meget grundig forskning i det stoffet som kan brukes mot Israel på den ene siden, og av at man ganske enkelt overser det stoffet som taler til Israels fordel på den andre.” Les hele artikkelen.

– Israel “teppebombet” Gaza i januar 2009, sa Hilde Henriksen Waage ifølge Nettavisen i november 2012. Da et MIFF-medlem konfronterte henne med dette, svarte hun at hun “nok er feilsitert eller misforstått”. Professorens sitat ligger der ennå.

I 2012 gjorde MIFF en grundig faktasjekk på en artikkel Hilde Henriksen Waage skrev for NRK Ytring. Vi fant feil på feil. Året etter var hun fullstendig på bærtur i sin kritikk av KrFs nye Israel-politikk.

Hvor lenge skal norske medier fortsette med å bruke henne ukritisk?

Forrige artikkelJøder frykter antisemittiske flyktninger
Neste artikkelAbbas avlyser Oslo-avtalen
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.