Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

NRK følger Al Jazeeras eksempel og tar selvkritikk

Skjermdump av tweeten som Al Jazeera beklaget. NRKs overskrift i åpning av Kveldsnytt 3. oktober var enda mer ensidig.
Skjermdump av tweeten som Al Jazeera beklaget. NRKs overskrift i åpning av Kveldsnytt 3. oktober var enda mer ensidig.
"Kritikken er berettiget og vi beklager," skrev Al Jazeera. - Det burde vært med i saken at det var israelere som ble angrepet, sier Per Arne Kalbakk, nyhetsdirektør og påtroppende etikkredaktør i NRK.

Stadig oftere får vi tilbakemeldinger fra tv-seere som mener Al Jazeera er mer balanserte og nyanserte i sin dekning av konflikten mellom israelere og palestinere enn NRK.

Det er i hvert fall tydelig at NRK har noe å lære av Al Jazeera når det gjelder selvkritikk.

«Palestiner skutt til døde etter dødelig knivstikking i Jerusalem, to israelske ofre også drept,» publiserte Al Jazeera i en tweet lørdag 3. oktober kl. 20.03 på kvelden. Tweeten lenket også til en artikkel med mer informasjon om saken. Artikkelen hadde en kort periode samme overskrift som tweeten.

I en offisiell beklagelse skriver Al Jazeera:

«Mange av våre lesere har påpekt at tweeten tilsynelatende minimere drapene av de israelske ofrene og utelater sammenhengen at den palestinske mannen var deres angriper.

Denne kritikken er berettiget og vi beklager ordlyden i tweeten som ble skrevet under press av breaking news

NRK Kveldsnytt gjorde minst like alvorlig feil som Al Jazeera i sin sending lørdag 3. oktober kl. 23.05. Merk at NRKs feil kom tre timer senere. NRKs overskrift i åpningen av nyhetsprogrammet var ganske enkelt: «I dag ble en voldelig palestiner skutt.» Ikke et ord om angriperens ofre. Ikke et ord om voldens karakter.

Ved innledningen til reportasjen fortalte NRK at mannen hadde stukket fire personer med kniv. Men også her ble det først fokusert på at han ble skutt av israelsk politi.

NRK nevnte ikke med et ord at ofrene for angrepet var jødiske israelere eller at angriperen begynte å skyte. De avrundet i stedet med å gi jøder ansvaret: “En jødisk festival som pågår i nærheten er årsaken til uroen den siste uken.” Et alvorlig overtramp av NRK, konkluderte MIFF søndag 4. oktober. Mandag kunne vi fortelle historien om den norske familien som kom midt i terrordramaet.

Al Jazeera skrev videre i sin beklagelse:

«Al Jazeera er avhengig av nøyaktig rapportering og søker raskt å korrigere faktafeil eller feilvurderinger i tonebruk. Vi er forpliktet på å stå til ansvar og være gjennomsiktige og er takknemlige for denne tilbakemeldingen. Vi oppmuntrer våre lesere og andre til å oppdage og rapportere våre feil.»

Ikke alle som har rapportert feil i NRKs Midtøsten-dekning har fått like profesjonell respons gjennom årene.

Per Arne Kalbakk. (Foto: Arad Yanai)
Per Arne Kalbakk. (Foto: Arad Yanai)

Men nå har MIFF fått svar. Vi har presentert NRK med Al Jazeeras beklagelse og vår kritikk av Kveldsnytt 3. oktober. Per Arne Kalbakk, nyhetsdirektør og påtroppende etikkredaktør i NRK, skriver i et svar til MIFF:

«Det burde vært med i saken at det var israelere som ble angrepet, dette er selvsagt et helt sentralt poeng. Saken lørdag kveld var bygget på en nyhetsbyråsak hvor dette ikke framkom – vi har rettet opp dette i senere oppfølginger, se for eksempel nettsaken publisert 9:47 søndag 4. oktober.»

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart