NRK følger Al Jazeeras eksempel og tar selvkritikk

“Kritikken er berettiget og vi beklager,” skrev Al Jazeera. – Det burde vært med i saken at det var israelere som ble angrepet, sier Per Arne Kalbakk, nyhetsdirektør og påtroppende etikkredaktør i NRK.

Skjermdump av tweeten som Al Jazeera beklaget. NRKs overskrift i åpning av Kveldsnytt 3. oktober var enda mer ensidig.
Skjermdump av tweeten som Al Jazeera beklaget. NRKs overskrift i åpning av Kveldsnytt 3. oktober var enda mer ensidig.

Stadig oftere får vi tilbakemeldinger fra tv-seere som mener Al Jazeera er mer balanserte og nyanserte i sin dekning av konflikten mellom israelere og palestinere enn NRK.

Det er i hvert fall tydelig at NRK har noe å lære av Al Jazeera når det gjelder selvkritikk.

“Palestiner skutt til døde etter dødelig knivstikking i Jerusalem, to israelske ofre også drept,” publiserte Al Jazeera i en tweet lørdag 3. oktober kl. 20.03 på kvelden. Tweeten lenket også til en artikkel med mer informasjon om saken. Artikkelen hadde en kort periode samme overskrift som tweeten.

I en offisiell beklagelse skriver Al Jazeera:

“Mange av våre lesere har påpekt at tweeten tilsynelatende minimere drapene av de israelske ofrene og utelater sammenhengen at den palestinske mannen var deres angriper.

Denne kritikken er berettiget og vi beklager ordlyden i tweeten som ble skrevet under press av breaking news.”

NRK Kveldsnytt gjorde minst like alvorlig feil som Al Jazeera i sin sending lørdag 3. oktober kl. 23.05. Merk at NRKs feil kom tre timer senere. NRKs overskrift i åpningen av nyhetsprogrammet var ganske enkelt: “I dag ble en voldelig palestiner skutt.” Ikke et ord om angriperens ofre. Ikke et ord om voldens karakter.

Ved innledningen til reportasjen fortalte NRK at mannen hadde stukket fire personer med kniv. Men også her ble det først fokusert på at han ble skutt av israelsk politi.

NRK nevnte ikke med et ord at ofrene for angrepet var jødiske israelere eller at angriperen begynte å skyte. De avrundet i stedet med å gi jøder ansvaret: “En jødisk festival som pågår i nærheten er årsaken til uroen den siste uken.” Et alvorlig overtramp av NRK, konkluderte MIFF søndag 4. oktober. Mandag kunne vi fortelle historien om den norske familien som kom midt i terrordramaet.

Al Jazeera skrev videre i sin beklagelse:

“Al Jazeera er avhengig av nøyaktig rapportering og søker raskt å korrigere faktafeil eller feilvurderinger i tonebruk. Vi er forpliktet på å stå til ansvar og være gjennomsiktige og er takknemlige for denne tilbakemeldingen. Vi oppmuntrer våre lesere og andre til å oppdage og rapportere våre feil.”

Ikke alle som har rapportert feil i NRKs Midtøsten-dekning har fått like profesjonell respons gjennom årene.

Per Arne Kalbakk. (Foto: Arad Yanai)
Per Arne Kalbakk. (Foto: Arad Yanai)

Men nå har MIFF fått svar. Vi har presentert NRK med Al Jazeeras beklagelse og vår kritikk av Kveldsnytt 3. oktober. Per Arne Kalbakk, nyhetsdirektør og påtroppende etikkredaktør i NRK, skriver i et svar til MIFF:

“Det burde vært med i saken at det var israelere som ble angrepet, dette er selvsagt et helt sentralt poeng. Saken lørdag kveld var bygget på en nyhetsbyråsak hvor dette ikke framkom – vi har rettet opp dette i senere oppfølginger, se for eksempel nettsaken publisert 9:47 søndag 4. oktober.”

 

Forrige artikkelNorsk familie var midt i terrordrama i Jerusalem
Neste artikkelOpptøyene fortsetter også etter helgen
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.