Løfter NRK hodet ut av sanden?

Odd Karsten Tveit rapporterer på NRK 15. november 2012. (Skjermdump NRK)
Odd Karsten Tveit rapporterer på NRK 15. november 2012. (Skjermdump NRK)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Med Israel for fred (MIFF) har gjennom flere år kritisert NRK og andre norske medier for en ekstrem overdekning av Israels konflikter sammenlignet med dekningen av andre konflikter rundt omkring i verden. Mediene har også gitt fullstendig ulik oppmerksomhet på norsk og israelsk krigføring. Se daglig leder Conrad Myrland forklare saken i en kort film.

I 2014 skrev MIFF på NRK Ytring:

“Hovedproblemet i NRKs dekning er generelt den enorme overdekningen som blir gitt av konflikter hvor Israel er involvert, sammenlignet med andre lands konflikter. Vi ser det tydelig også denne gang [Gaza-krigen 2014], at konflikter hvor ti og hundre ganger flere mennesker blir drept og drevet på flukt, kommer helt i skyggen. Effekten av denne prioriteringen, som har ligget fast i minst to generasjoner, er at 4 av 10 nordmenn sidestiller Israels behandling av palestinerne med nazistenes behandling av jødene.”

NRK tok et skritt i riktig retning da de flyttet Midtøsten-kontoret fra Jerusalem til Kairo i 2011. Midtøsten-korrespondent Sigurd Falkenberg Mikkelsen har dermed bidratt til å redusere den ekstreme overdekningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men det har kommet tilbakeskritt. Under Gaza-krigen sommeren 2014, da NRK sendte Sidsel Wold og Odd Karsten Tveit tilbake til gamle jaktmarker, ble overdekningen mer ekstrem enn noen gang før. I løpet av juli 2014 hadde NRK Dagsrevyen 86 innslag relatert til Israel og Gaza. Samme måned hadde Dagsrevyen 1 kort innslag om Irak og 1 kort innslag om Syria. I begge disse landene var dødstallene i de pågående krigene minst like store.

Søndag 3. januar 2016 kom et nytt signal om at NRK kanskje er i ferd med å løfte hodet ut av sanden? Utenrikssjef Knut Magnus Berge skriver om hvorfor NRK Urix skal styrkes i 2016. Israel blir ikke nevnt med et ord. Berge innleder til og med sin artikkel med å rette fokus på konflikten mellom shia- og sunni-muslimer i Midtøsten. Tenk om NRKs seere i 2016 får informasjon som viser hvor sykt det er å utrope konflikten mellom israelere og palestinere til “alle konflikters mor”! (Journalistene Fredrik Græsvik (TV2) og Odd Karsten Tveit (NRK) kom med nye bøker om Israel høsten 2015, og begge omtaler konflikten som “alle konflikters mor”.)

Kan 2016 bli året da strutsen får hodet helt opp av sanden?

Fredag 1. januar 2016 var i hvert fall siste arbeidsdag for Odd Karsten Tveit i NRK, han går av på grunn av aldersgrensen. Mediehuset ville hatt betydelig større troverdighet dersom de hadde sluttet å bruke ham for lenge siden.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag