Løfter NRK hodet ut av sanden?

NRK ser ut til å ha oppdaget at det finnes andre konflikter enn dem som Israel er innblandet i. Samtidig er Odd Karsten Tveit ferdig i mediehuset.

Odd Karsten Tveit rapporterer på NRK 15. november 2012. (Skjermdump NRK)
Odd Karsten Tveit rapporterer på NRK 15. november 2012. (Skjermdump NRK)

Med Israel for fred (MIFF) har gjennom flere år kritisert NRK og andre norske medier for en ekstrem overdekning av Israels konflikter sammenlignet med dekningen av andre konflikter rundt omkring i verden. Mediene har også gitt fullstendig ulik oppmerksomhet på norsk og israelsk krigføring. Se daglig leder Conrad Myrland forklare saken i en kort film.

I 2014 skrev MIFF på NRK Ytring:

“Hovedproblemet i NRKs dekning er generelt den enorme overdekningen som blir gitt av konflikter hvor Israel er involvert, sammenlignet med andre lands konflikter. Vi ser det tydelig også denne gang [Gaza-krigen 2014], at konflikter hvor ti og hundre ganger flere mennesker blir drept og drevet på flukt, kommer helt i skyggen. Effekten av denne prioriteringen, som har ligget fast i minst to generasjoner, er at 4 av 10 nordmenn sidestiller Israels behandling av palestinerne med nazistenes behandling av jødene.”

NRK tok et skritt i riktig retning da de flyttet Midtøsten-kontoret fra Jerusalem til Kairo i 2011. Midtøsten-korrespondent Sigurd Falkenberg Mikkelsen har dermed bidratt til å redusere den ekstreme overdekningen.

Men det har kommet tilbakeskritt. Under Gaza-krigen sommeren 2014, da NRK sendte Sidsel Wold og Odd Karsten Tveit tilbake til gamle jaktmarker, ble overdekningen mer ekstrem enn noen gang før. I løpet av juli 2014 hadde NRK Dagsrevyen 86 innslag relatert til Israel og Gaza. Samme måned hadde Dagsrevyen 1 kort innslag om Irak og 1 kort innslag om Syria. I begge disse landene var dødstallene i de pågående krigene minst like store.

Søndag 3. januar 2016 kom et nytt signal om at NRK kanskje er i ferd med å løfte hodet ut av sanden? Utenrikssjef Knut Magnus Berge skriver om hvorfor NRK Urix skal styrkes i 2016. Israel blir ikke nevnt med et ord. Berge innleder til og med sin artikkel med å rette fokus på konflikten mellom shia- og sunni-muslimer i Midtøsten. Tenk om NRKs seere i 2016 får informasjon som viser hvor sykt det er å utrope konflikten mellom israelere og palestinere til “alle konflikters mor”! (Journalistene Fredrik Græsvik (TV2) og Odd Karsten Tveit (NRK) kom med nye bøker om Israel høsten 2015, og begge omtaler konflikten som “alle konflikters mor”.)

Kan 2016 bli året da strutsen får hodet helt opp av sanden?

Fredag 1. januar 2016 var i hvert fall siste arbeidsdag for Odd Karsten Tveit i NRK, han går av på grunn av aldersgrensen. Mediehuset ville hatt betydelig større troverdighet dersom de hadde sluttet å bruke ham for lenge siden.

Forrige artikkelOrdfører fjernet “liker” fra pro-palestinsk Facebook-side som promoterer ny-nazist
Neste artikkelHizbollah bombet IDF-patrulje
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.