Mat for oss som kritiserer norske medier

Vet du hvor mange norske journalister som stemmer på de mest pro-israelske partiene på Stortinget?

Det norske folks mistillit til mediene er på et rekordhøyt nivå, viser den siste Medieundersøkelsen. (Graf: Medieundersøkelsen 2016)
Det norske folks mistillit til mediene er på et rekordhøyt nivå, viser den siste Medieundersøkelsen. (Graf: Medieundersøkelsen 2016)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Torsdag 12. mai la professor Frank Aarebrot ved Universitetet i Bergen fram resultatene av den årlige Medieundersøkelsen på Nordiske Mediedager. Her er det resultater som vil være interessante for alle som kritiserer norske medier. MIFF er som kjent kritisk til mange sider ved medienes generelle Midtøsten-dekning og Israel-dekningen spesielt. Les alle MIFFs medierelaterte artikler, og særlig våre kritiske faktasjekker.

Det første vi merker oss, er at journalister og redaktører har stor tiltro til seg selv. Mens bare 17 prosent av publikum generelt har stor tiltro til mediene, sier 49 prosent av journalistene og hele 72 prosent av redaktørene det samme. Kritiserer du mediene, møter du en vegg av tro og selvtilfredshet – noen kunne være spydig å kalle det overtro.

graf1

Årets måling avdekker at mistilliten til mediene er på et rekordhøyt nivå.

graf2

17 prosent av journalister og 11 prosent av redaktører sier de har unngått å foreslå å dekke saker fordi det kunne føre til ubehagelige konsekvenser. En betydelig del av årsaksforklaringen er “stigmatisering fra kollegaer”.

graf3

Konformitetspresset i norske medier er med andre ord stort. Men de siste årene har journalister, redaktører og befolkningen under ett blitt mindre engstelige for å støte noen.

graf4

Så kommer vi til svar på spørsmålet i innledningen? Hvor mange norske journalister stemmer på de mest pro-israelske partiene på Stortinget? Det kan umulig være mange. Hvis journalistene skulle bestemme sammensetningen av Stortinget, ville Kristelig Folkeparti fått 1 mandat (de har 10 etter valget i 2013) og Fremskrittspartiet 0 mandat (de har 29). Målingen bekrefter at det store flertallet av norske journalister er venstreorienterte. Ved siste valg ga den norske befolkningen partiet Rødt 0 mandater. De ville fått 12 mandater om journalistene fikk bestemme. Befolkningen ga Sosialistisk Venstreparti 7 mandater, journalistene ville ha gitt dem 24.

graf5

Den massive venstrevridningen er ikke noe nytt.

graf6

Og den hersker også blant redaktørene.

graf7

Medieundersøkelsen er gjennomført av Respons Analyse. Professor Aarebrot er faglig ansvarlig.

Forrige artikkelIsrael fyller 68 år
Neste artikkelHizbollah-leder drept i Syria
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.