Ny fullstendig ensidig propagandafilm på NRK

58 minutt uten et eneste argument fra israelsk side. Bare en lang rekke anklager fra anonyme stemmer.

Skjermdump fra tv.nrk.no.
Skjermdump fra tv.nrk.no.

I 2011 gransket Midtøsten-eksperten og forskeren Cecilie Hellestveit NRKs dekning.

“NRKs dekning representerer og gjenspeiler en klar narrativ av konflikten. Dette er i stor grad en refleks av den norske ‘utenrikspolitiske konsensus’,” skrev Hellestveit. “Israel er den sterke part, som dermed også har løsningen i sin makt. NRKs narrativ ligger nærmest opptil en forståelse av konflikten som finnes i visse moderate og sekulære Fatah miljøer, og i visse kretser på israelsk venstreside.” Som om dette ikke avslørte NRKs ensidighet tilstrekkelig, fortsatte forskeren: “Denne narrativen rommer på langt nær alle virkelighetsforståelsene som finnes i og om konflikten.”

– Utfordringen for NRK ligger i å være seg bevisst denne narrativen, forsøke å utfordre den , og å slippe til stemmer som ikke hører naturlig hjemme i den, konkluderte Hellestveit.

Tre år senere hadde ikke NRK lært, og fikk enstemmig kritikk fra Kringskastingsrådet.

NRK har fortsatt ikke lært. I går beviste innkjøpsansvarlig for NRKs dokumentarprogram nok en gang at han blåser i Hellestveits utfordring. Bare uker etter skandalefilmen, hvor NRK brukte en notorisk boikottaktivist forkledd som reporterstemme, sendte NRK2 filmen Gazas upålitelige hjelpere.

“Gazas upålitelige hjelpere” er tyskprodusert, men ble sendt på NRK med engelsk fortellerstemme og norsk teksting. NRK skriver at originaltittelen på filmen er “False Money”, men i filmen kommer det frem at tittelen på engelsk er “Aid But No State – The EU’s Role in the Middle East Conflict”. Filmen er laget av Sabrina Dittus.

På tekstplakat etter filmens slutt får vi vite at Tore Tomter fra NRK har deltatt i produksjonen som ”commissioning editor”. NRK har altså hatt en av sine egne til å medvirke i redaktørrollen for filmprosjektet og godkjenne sluttresultatet. Tomter hadde samme rolle i filmen USA, Midtausten og media.

Hva er problemet med “Gazas upålitelige hjelpere”?

I filmen blir det presentert en rekke anklager mot Israel uten at israelske talsmenn får anledning til å komme til orde en eneste gang. Såvidt vi kunne se, er filmen kjemisk renset for alle israelske perspektiver og argumenter.

Filmen baserer seg på en rekke intervjuer – men vi blir aldri fortalt hvem intervjuobjektene er eller hvem de representerer.

Seerne blir aldri fortalt om palestinsk vold. Seerne blir aldri fortalt at det er palestinsk side som nekter å anerkjenne Israel som en jødisk stat, og dermed hindrer en løsning med to stater for to folk i området.

Gazas upålitelige hjelpere er en plump propagandafilm, mer ensidig og mangelfull enn det som er vanlig selv fra NRKs side.

Forrige artikkelIsrael markerte minnedagen for landets 23.447 falne soldater og terrorofre
Neste artikkelBengt-Ove Nordgård i MIFF Hamar: Hvorfor støtte Israel?
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.