NTB rettet feil etter MIFFs faktasjekk

- Jeg krever at meldingen blir rettet, skrev Jan Benjamin Rødner til NTB. Det ble den.
NTBs overskrift før og etter korreksjon.
NTBs overskrift før og etter korreksjon.

«I NTBs verden er boliger for arabere boliger, boliger for jøder er bosetninger,» skrev MIFF i en faktasjekk på formiddagen mandag 4. juli. NTB hadde feil både i overskrift og brødtekst da de hevdet Israel «godkjente» og «fremskynder» nye «bosetninger for jøder». Det er snakk om boliger, påpekte MIFF.

MIFFs hovedstyremedlem Jan Benjamin Rødner sendte tidlig i ettermiddag følgende e-post til NTB:

«Meldingen er feil, både i overskriften og innholdet. Det står korrekt at det er godkjent 600 nye boliger for arabere. Men når det gjelder jøder står det «bosetninger» selv om også dette er boliger og selv om engelsksproglige kilder som høyst sannsynlig er NTBs kilde, bruker det samme begrepet om begge forhold.  Faktisk er det ikke godkjent en eneste ny bosetning på mange år. Selv om NTB ynder å forfalske nyheten ved å påstå at det dreier seg om bosetninger. Forskjellen er enorm. Jeg krever at meldingen blir rettet og at det blir gjort oppmerksom på at den første meldingen var feil.»

Jan Benjamin Rødner. (Foto: MIFF)
Jan Benjamin Rødner. (Foto: MIFF)

Svaret kom raskt fra NTB:

«Du har rett og vi fikser tittelen, som ble stående igjen da en tidligere versjon av saken ble korrigert. I saken står det ellers klart og tydelig boliger.»

I NTBs første versjon av saken, sendt ut kl. 03:06, var ordet bosetninger brukt både i overskrift og brødtekst. Det var denne meldingen MIFF korrigerte.

I den andre versjonen av saken, sendt ut kl. 08:07, var bosetninger erstattet med boliger i brødtekst, men ikke i overskrift.

I den tredje versjonen av saken, sendt ut etter Rødners e-post til NTB i ettermiddag, er også overskriften rettet. Nå heter det: Israel godkjenner nye boliger i bosetninger.

I Israel blir ikke de jødiske bydelene av Jerusalem, heller ikke de som ligger øst for 1949-linjene, regnet som bosetninger. Jødisk utbygging i disse områdene er det bred konsensus om i Israel, det er det også for utbygging i Ma’ale Adumim. I Israel blir Ma’ale Adumim omtalt som en av fire, fem «bosetningsblokker» som Israel ønsker å beholde i en eventuell avtale om grensedragning med palestinerne.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise