NRK fjernet løgnanklage mot Israel

NRK har fjernet løgnanklage mot Israel fra norsk student som ble stanset på Ben Gurion. Også der unnlot hun å fortelle sannheten. Tidligere har Sidsel Wold nektet å rette lignende feil.

Skjermdump fra Nrk.no 11. september 2016.
Skjermdump fra Nrk.no 11. september 2016.

Fredag 9. september kommenterte MIFF artiklene som norske medier har skrevet om Sigrid Sivertsen Haugan etter at hun ble nektet innreise og utestengt fra Israel de neste ti årene. I noen av sakene kom det fram at studenten unnlot å fortelle sannheten til grensevakter på flyplassen.

MIFFs hovedpoeng var en utfordring til NRKs journalister, som fikk seg til å skrive: “Grensepolitiet på israelsk territorium godtar ikke internasjonale studenter på palestinsk side.”

Dette er selvsagt helt feil. MIFF kunne blant annet lenke til en reportasje om internasjonale studenter publisert på nettsiden til det mest prestisjetunge palestinske universitetet – Birzeit-universitetet hvor Sivertsen Haugan skulle studere.

MIFF sendte e-post til NRKs journalister: “De som lyver ved innreisekontroll får nok problemer samme hvilket land de skal inn i. Men det er vel ikke nødvendig at NRK ukritisk gjengir usanne påstander?”

MIFF har hittil ikke mottatt svar, men vi ser med tilfredshet at løgnanklagen nå er borte fra artikkelen. Kanskje vil vi få svar etter helgen, hva vet vi – det viktige er i hvert fall at feilen er rettet opp.

Med NRK kan man ikke alltid forvente at feil blir rettet opp, selv når journalister beviselig formidler løgn. I 2013 fikk Sidsel Wold og Sander Heggheim seg til å skrive: “Ein ny praksis i Israel forbyr besøkande å reise til den okkuperte Vestbredden, der Jesu fødeby ligg.”

Alle vet at dette er feil, men Sidsel Wold nektet å rette feilen. Alle vet at tusenvis av nordmenn, og hundretusenvis av andre turister, studenter og solidaritetsaktivister har besøkt Vestbredden siden den gang, men anklagen ligger der fortsatt tre år senere. MIFF er glad for at lokalredaksjonen til NRK Trøndelag, når den får tenkt seg om, har bedre etikk i sin journalistikk enn andre deler av mediehuset.

Forrige artikkelMIFF Ringerike inviterer medlemmer på tur til Holocaustsenteret i Oslo
Neste artikkelHamas bruker årlig over 800 millioner kroner på opprustning til krig mot Israel
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.