NRK avslørte bosetningenes relative størrelse

Du vil bli sjokkert over tallet. Var det i vanvare?

Ifølge NRK dekker bolig- og landbruksområdene til israelske bosetninger 2,7 prosent av arealet på Vestbredden. (Illustrasjonsbilde: NRK Dagsrevyen)
Ifølge NRK dekker bolig- og landbruksområdene til israelske bosetninger 2,7 prosent av arealet på Vestbredden. (Illustrasjonsbilde: NRK Dagsrevyen)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

I årevis har norske medier fortalt sine lesere om bosetninger som vokser og vokser og vokser. Om stadig nye bosetninger og om hvordan de hindrer en palestinsk stat. Men er det noen som vet hvor mye de har vokst til sammen? Hvor mye landareal av Vestbredden er tatt opp av bosetninger?

Av og til kommer konkrete tall på bordet, men da ser det nesten ut som det skjer med en glipp. Da Fagforbundet og Norsk Folkehjelp utga en rapport i 2012, fortalte de at “inngjerdete eller patruljerte områder av bosettingene dekker 3 prosent av Vestbredden“. Da en oppdatert rapport kom tre år senere, var denne faktaopplysningen tatt ut. Når man skal fremstille israelske bosetninger som et av verdens største onder, passer det nok ikke inn i fortellingen å innrømme at 49 år med israelsk bygging ikke har dekket mer enn 3 prosent av arealet.

Merk at Fagforbundet og Norsk Folkehjelp er to av Norges mest anti-israelske organisasjoner. Dersom de kunne rapportere om større bosetninger, ville de garantert ha gjort det.

NRK er blant mediene som er flittigst til å melde om vekst i israelske bosetninger. NRK har også gjort det til en spesialøvelse å forveksle bosetninger og boliger. De gjorde det i desember 2012, august 2013, oktober 2013, februar 2014, november 2016 og sikkert flere andre ganger MIFF ikke har registrert.

De siste mange årene har vi aldri registrert at NRK forteller sine lesere eller seere hvor stort areal israelske bosetninger faktisk dekker. Men 23. desember 2016 skjedde det.

Landarealet til Vestbredden er 5640 kvadratkilomter, ifølge CIA World Factbook. Bosetningene dekker altså mindre enn tre prosent av arealet. (Skjermdump fra NRK)
Landarealet til Vestbredden er 5640 kvadratkilomter, ifølge CIA World Factbook. Bosetningene dekker altså mindre enn tre prosent av arealet. (Skjermdump fra NRK)

I en faktaramme om israelske bosetninger skriver NRK:

“Israelske bosettere dyrker rundt 93 kvadratkilometer palestinsk jordbruksland, mens boligområdene i bosettingene utgjør rundt 60 kvadratkilometer.”

Landarealet til Vestbredden er 5640 kvadratkilomter, ifølge CIA World Factbook. Bosetningens jordbruksland og boligområder dekker dermed 2,7 prosent av arealet på Vestbredden.

2,7 prosent. Tallet er ikke fra Israels utenriksdepartement eller en eller annen israelsk eller internasjonal heiagjeng for bosettere. Selv om NRK ikke hadde interesse av å regne ut den relative størrelsen i prosent, er grunnlagstallene fra NRK. Heller ikke den redaksjonen kan mistenkes for å ha noe ønske om å fremstille israelske bosetninger som mindre enn det de i virkeligheten er.

Tror du det ville være mulig å komme til en avtale om grensedragning dersom bare palestinerne aksepterte å være naboer til en stat med jødisk flertall og identitet?

MIFF er på jakt etter navn på palestinske politikere, samfunnsledere, journalister, partier etc. som offentlig har tatt til orde for å anerkjenne Israel som et nasjonalt hjemland for det jødiske folk, uansett grenser. Vi har dessverre ikke fått et eneste forslag på navn.

Palestinske ledere nekter å inngå en permanent avtale om grenser og tviholder på politiske krav som vil gjøre slutt på Israel som en jødisk stat. Når det er slik, kan vi likevel fortsette å bygge i de områdene vi har tenkt å beholde, tenker de fleste jødene i Israel.

 

 

PS! 6. juni 2014 sendte Utenriksdepartementet ut en pressemelding hvor de hevdet at det hadde “vært en sterk økning i antallet bosettinger siden i fjor sommer”. MIFF påpekte bare noen timer senere at dette var feil. Utenriksdepartementet rettet feilen.

 

Relatert artikkel:

Nordmenn strømmer til for å bo i bosetninger

Via en norsk nettside og Facebook-side med over 8000 følgere formidles det salg av boliger i bosetninger på okkupert land. Du har ikke hørt om det, fordi Norge og det internasjonale samfunnet dømmer Israels bosetninger etter en annen standard enn andre lands bosetninger.

Forrige artikkelPalestinerne vil reise tiltale mot israelske soldater i Haag
Neste artikkelAstrid Salvesen Shwartz i MIFF Lister: Mine 30 år i Israel
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.