Agderposten: – Dette er den arabiske delen av Jerusalem

Regionavisen på Sørlandet roter det til for seg i spørsmål og svar-spalte.

Vestmuren og Tempelplassen i Jerusalems gamleby. (Illustrasjon: David Holt, flickr.com)
Vestmuren og Tempelplassen i Jerusalems gamleby. (Illustrasjon: David Holt, flickr.com)

I spørsmål og svar-spalten til Agderposten 10. februar ble følgende spørsmål stilt som nummer ni av ti spørsmål:

“Hvorfor har klagemuren ført til mye bråk mellom jøder og arabere?”

Agderposten bommer allerede i spørsmålet. Jødene har i mange århundrer kalt muren for Vestmuren (Kotel), fordi den er den vestlige støttemuren for plassen hvor jødenes tempel stod i oldtiden. Det er ikke nødvendigvis slik at jøder klager ved denne muren mer enn folk i andre religioner gjør, de ber. Det er ikke-jøder som har gitt spottenavnet ‘Klagemuren’. Dersom jødene har klaget ved muren, har de klaget over at det jødiske templet som en gang stod på plassen ovenfor, er ødelagt. Den palestinske stormuftien av Jerusalem hevdet at “det aldri har vært noe jødisk tempel” på plassen. Det er slike holdninger som har skapt bråket.

Verre blir det når Agderposten skal gi fasit.

“Fordi den er et hellig sted for jødene, men ligger i den arabiske delen av Jerusalem.”

Vestmuren ble bygd av jøder for to tusen år siden. Vestmuren har de siste århundrene ligget i det jødiske kvartalet av gamlebyen. De siste 50 årene har hele gamlebyen i Jerusalem vært en del av Jerusalem kommune i den jødiske staten Israel.

Det ville bli mindre bråk dersom Agderposten og alle andre anerkjente disse fakta.

Forrige artikkelUtenlandske familier stortrives i Israel
Neste artikkelBengt-Ove Nordgård med to foredrag i MIFF Lofoten
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.