Agderposten: – Dette er den arabiske delen av Jerusalem

Regionavisen på Sørlandet roter det til for seg i spørsmål og svar-spalte.
Vestmuren og Tempelplassen i Jerusalems gamleby. (Illustrasjon: David Holt, flickr.com)
Vestmuren og Tempelplassen i Jerusalems gamleby. (Illustrasjon: David Holt, flickr.com)

«Alle trenger å lese om Israel på miff.no.» Hvis du er enig, trenger vi deg som medlem av MIFF slik at skoleelever og andre kan få israelske perspektiver gratis tilgjengelig på norsk. Bare en liten brøkdel av våre nettgjester er medlemmer. Klikk her for å registrere deg nå (fra kr. 4,- per uke)

I spørsmål og svar-spalten til Agderposten 10. februar ble følgende spørsmål stilt som nummer ni av ti spørsmål:

“Hvorfor har klagemuren ført til mye bråk mellom jøder og arabere?”

Agderposten bommer allerede i spørsmålet. Jødene har i mange århundrer kalt muren for Vestmuren (Kotel), fordi den er den vestlige støttemuren for plassen hvor jødenes tempel stod i oldtiden. Det er ikke nødvendigvis slik at jøder klager ved denne muren mer enn folk i andre religioner gjør, de ber. Det er ikke-jøder som har gitt spottenavnet ‘Klagemuren’. Dersom jødene har klaget ved muren, har de klaget over at det jødiske templet som en gang stod på plassen ovenfor, er ødelagt. Den palestinske stormuftien av Jerusalem hevdet at “det aldri har vært noe jødisk tempel” på plassen. Det er slike holdninger som har skapt bråket.

Verre blir det når Agderposten skal gi fasit.

“Fordi den er et hellig sted for jødene, men ligger i den arabiske delen av Jerusalem.”

Vestmuren ble bygd av jøder for to tusen år siden. Vestmuren har de siste århundrene ligget i det jødiske kvartalet av gamlebyen. De siste 50 årene har hele gamlebyen i Jerusalem vært en del av Jerusalem kommune i den jødiske staten Israel.

Det ville bli mindre bråk dersom Agderposten og alle andre anerkjente disse fakta.


Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelUtenlandske familier stortrives i Israel
Neste artikkelBengt-Ove Nordgård med to foredrag i MIFF Lofoten
Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i Med Israel for fred (MIFF). Myrland ble i 2020 kåret av The Algemeiner «topp hundre personer som positivt påvirket jødisk liv» og av Jewish News Syndicates «40 mest innflytelsesrike talsmenn for Israel i sosiale medier». Myrland utviklet nettstedet miff.no på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.

Ingen artikler å vise