Dagbladets Jan-Erik Smilden delte lenke til falsk overskrift fra fake news

– En av de minst troverdige kildene i media, skriver fakenewschecker om Smildens kilde. Etter at MIFF satte søkelys på saken, har Smilden slettet lenken. Les hans forklaring her.

Skjermdump fra Jan-Erik Smildens Facebook-vegg 8. mars 2017. (Foto: Privat/ Facebook)
Skjermdump fra Jan-Erik Smildens Facebook-vegg 8. mars 2017. (Foto: Privat/ Facebook)

Jan-Erik Smilden er kommentator i Dagbladet, men ikke lenger fast ansatt. Smilden har flere ganger utmerket seg med giftige kommentarer mot Israel.

Mandag 7. mars kl. 22.43 delte Smilden en lenke på Facebook til nettstedet Awdnews.com (AWD News) med overskriften: “Israels president: På tide å innrømme at Israel er et sykt samfunn, det israelske Holocaust mot palestinerne er verre enn nazistene.”

“På tide for Benjamin Netanyahu å be Donald Trump bytte ut Israels president?” skriver Smilden selv som følgekommentar.

Du kan lese denne artikkelen på norsk fordi det er Israel-venner som støtter MIFFs arbeid med kontingent og gaver. Klikk her for å bli med på laget! 

Hvor er Smildens kritiske sans?

Tror han et øyeblikk at det er USAs president som velger Israels president? Reuven Rivlin er valgt for syv år av de 120 medlemmene i den israelske nasjonalforsamlingen Knesset.

Men denne slengbemerkningen kan nok skrives på konto for ironi eller humor. Mye mer alvorlig er det med tittelen og kilden til artikkelen som Smilden deler.

Tror Dagbladets kommentator for et øyeblikk at Israels president har sagt at “det israelske Holocaust mot palestinerne er verre enn nazistene”? Blir all kritisk sans permittert når det bare kan sverte Israel?

Sannheten er at Smilden har lenket til en løgnaktig artikkel fra et fake news nettsted.

Artikkelen på Awdnews.com er publisert 18. januar 2017, men den er nesten likelydende en artikkel av journalist Greer Fay Cashman publisert på Jerusalem Post 19. oktober 2014. Men nazistene eller Holocaust blir ikke nevnt i originalartikkelen. AWD News påståtte sitat av Rivlin (“Jeg mener Holocaustet mot palestinerne er verre enn nazistene”) er et tillegg og et forfalsket sitat.

Ifølge nettstedet fakenewschecker.com regnes AWD News som et lite troverdig nyhetsmedium. De skriver at AWD News publiserer informasjon som ikke kan verifiseres. Informasjonen bør anses som spekulativ, eller propaganda, og kan ikke underbygges med fakta eller bevis. De er blant de mest upålitelige kildene å bruke, skriver nettstedet som faktasjekker nettsider.

Et annet nettsted som gjennomfører faktasjekker, skriver at AWD News for det meste publiserer høyreorienterte konspirasjonsteorier, med spesielt fokus på verdenskrig. Har tidvis publisert troverdige nyheter.

MIFF har fått bekreftet fra ulike kilder at fake news-lenken ligger på Smildens vegg også på morgenkvisten 8. mars. Den har rukket å få 9 likes.

6. mars publiserte TV2 en film hvor utenriksreporter Fredrik Græsvik uttrykte bekymring for “alle de usannheter og løgner som spres via sosiale medier og useriøse nettsteder“. Kanskje Græsvik bør begynne å gi opplæring til sin kollega Smilden?

 

En sammenligning i Word av tekstene fra Jerusalem Post og AWD News viser at de er likelydende, bortsett fra den falske anklagen som AWD News har satt inn og som de også har satt inn i sin falske overskrift.
En sammenligning i Word av tekstene fra Jerusalem Post og AWD News viser at de er likelydende, bortsett fra den falske anklagen som AWD News har satt inn og som de også har satt inn i sin falske overskrift.

 

Oppdatering onsdag 8. mars kl. 11.00 

Omlag tolv timer etter at han først delte lenken til fake news-nettstedet, har Smilden nå slettet. Før han slettet, rakk to av hans venner å kommentere. “En sak uten kildehenvisning eller forfatter,” skrev den første. “Siden vi velger å tro på det meste, kan vi vel ta med denne også fra samme fakested,” skrev Helge Øgrim, tidligere redaktør i Journalisten, og delte en lenke fra en annen løgnartikkel fra AWD News.

Like før kl. 11.00 la Smilden ut følgende kommentar som vi gjengir i sin helhet:

“Til de som leste lenka jeg delte om president Rivlin og Israel som “sjuk stat”. Jeg visste selvfølgelig at dette var en bløff, derav min kommentar om Trump som måtte ordne opp i saken. Men slikt kan man tydeligvis ikke legge ut på FB uten at man kommer under voldsomt angrep. Saken og kommentarene er herved slettet. Men uansett hva noen måtte kritisere meg for; kall meg ikke for antisemitt og en som sprer Fake News.”

Dette blir det nye ellevte bud i Dagbladet: De som sprer Fake News må ikke kalles en som sprer Fake News.

Skjermdump fra Smildens Facebook-vegg kl. 10.55 8. mars 2017.
Skjermdump fra Smildens Facebook-vegg kl. 10.55 8. mars 2017.

 

Oppdatering onsdag 8. mars kl. 11.30 

Nå skriver Smilden til MIFF via Facebook: “Vær så snill å ikke del denne saken noe mer.”

Du kan selv avgjøre om du vil dele den eller ikke.

På spørsmål om han opplever AWD News som fake news, svarer Smilden:

– Ja, det er en side jeg ikke har tiltro til. Men jeg overvurderte mine lesere. Trodde folk ville skjønne at dette ikke kunne tas alvorlig, derfor også kommentaren om Trump. Jeg er tross alt ikke hjernedød. Hvis noen tok dette på alvor, beklager jeg.

 

Geir Knutsen og Bjarte Bjellås bidro til denne artikkelen.

Forrige artikkelHege Storhaug i MIFF Vestfold: Situasjonen for jødene i Europa og Midtøsten
Neste artikkelBilletter til Israel er bestilt, men disse Trondheim-politikerne kan bli stanset på flyplassen
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.
- Bli fastgiver til MIFF på 10 sekund! -