TV-stasjon beklager dekningen – når vil NRK gjøre det samme?

«Måten hendelsen ble rapportert på tonet ned den første handlingen, som var organisert angrep mot israelsk politi hvor en politikvinne døde.»
Skjermdump fra NRK Dagsrevyen 14. juli 2017.
Skjermdump fra NRK Dagsrevyen 14. juli 2017.
ISRAEL ER UNDER ANGREP!

Special Broadcasting Service (SBS) er et offentlig kringkastingsselskap i Australia som blant annet driver fire tv-kanaler og fire radiokanaler. På kveldsnyhetene på SBS TV News lørdag 17. juni ble det rapportert følgende:

«Israelske sikkerhetsstyrker har skutt og drept tre palestinere anklaget for å ha gjennomført et skyte- og knivangrep i Jerusalem. To israelske offiserer ble skadet i angrepet. Hendelsen skjedde nær Damaskus-porten i muren til Jerusalems gamleby. Israelske myndigheter sier to menn ble skutt og drept etter at de åpnet ild mot politioffiserer. Og en annen angriper ble skutt og drept etter å ha knivstukket en grensepolitioffiser.»

Peter Wertheim, direktør for Executive Council of Australian Jewry (ECAJ), klaget på reportasjen 26. juni. Han påpekte at palestinerne ble skutt etter at Hadas Malka (23) var dødelig såret av deres knivangrep. Malka døde kort tid senere av skadene.

– Det forferdelige drapet på denne kvinnen ble ikke rapportert i det hele tatt, selv om dette var omfattende rapportert i andre media mange timer før SBS reportasje ble sendt, skrev Wertheim.

– Tonen i reportasjen er å sette fokus på dødsfallene bare til de som satte i gang angrepet, som om de var de eneste mennesker som ble drept i hendelsen, fortsatte han. Klagen tok utgangspunkt i de etiske retningslinjene for SBS. Wertheim mente reportasjen hadde «en frastøtende utelatelse av et viktig faktum» og at den var «skjev».

I sitt svar gir Sally Begbie, ombudsmann i SBS, medhold i klagen.

– Det skulle vært nevnt i reportasjen at politikvinnen ble drept, skrev Begbie.

– Jeg mener måten denne reportasjen ble laget på kan ha etterlatt den vanlige seer med et feil inntrykk av hendelsen, fortsatte hun. «Måten hendelsen ble rapportert på tonet ned den første handlingen, som var organisert angrep mot israelsk politi hvor en politikvinne døde.»

Ombudsmannens konklusjon: «SBS beklager for bruddet på Code 2.2 [de etiske retningslinjene]. Som et resultat av dette bruddet har direktøren for nyheter og aktualitet, Jim Carroll, påminnet sine medarbeidere om behovet for faktasjekk og rettferdighet i rapporteringen.»

Når skal NRK beklage hvordan de snudde det helt på hodet 14. juli 2017? For NRK gjaldt akkurat det samme: «Måten hendelsen ble rapportert på tonet ned den første handlingen, som var organisert angrep mot israelsk politi.»

 

Her kan du lese hvordan MIFF dekket terrorangrepet i Jerusalem fredag 16. juni 2017.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise