NRK tar faktisk helt feil når de hevder “UD advarer mot reiser til Israel”

Hvorfor klarer ikke NRK lage overskrifter som har dekning i virkeligheten?

Skjermdump fra toppen av forsiden på nrk.no 7. desember 2017.
Skjermdump fra toppen av forsiden på nrk.no 7. desember 2017.

Torsdag 7. desember kl. 12.17 publiserte nrk.no en notis på sin nettside, som i sin helhet lyd slik og hadde slike lenker.

UD advarer mot reiser til Israel

Utenriksdepartementet fraråder alle ikke-nødvendige reiser til grenseområdet (5 km) mot Gaza i det sørlige Israel. USAs anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad gjør sikkerhetssituasjonen i Israel ustabil, skriver UD på sine nettsider.

Den første lenken viser til et konkret reiseråd publisert av Utenriksdepartementet 11. mai 2017, og har ingenting med USAs anerkjennelse av Jerusalem å gjøre. Grenseområdet mot Gaza blir av og til utsatt for beskytning med granater og raketter fra terrororganisasjonene i det Hamas-kontrollerte området.

Den andre lenken viser til Utenriksdepartementets generelle reiseråd for Israel. Den inneholder ikke en generell advarsel mot reiser til Israel, slik NRK hevder i sin overskrift. Ordet advarer finnes ikke i teksten.

Tvert imot finner vi teksten: “Reisende rådes til å utvise generell forsiktighet, ta normale forholdsregler og holde seg unna demonstrasjoner og større forsamlinger. Under normale forhold foregår de fleste reiser uten problemer.” (MIFFs uthevning.)

Ny tekst på siden, etter USAs anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad, ser ut til å være følgende:

“Som følge av at Trumps kunngjøring om USAs anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad og at den amerikanske ambassaden vil flyttes fra Tel Aviv til Jerusalem, må det forventes at store demonstrasjoner og spontane protester vil forekomme. Flere palestinske fraksjoner har kunngjort «days of rage» denne uken. Særlig utsatt er bysentra på Vestbredden og i Gaza, sjekkpunkter og israelske kontrollposter rundt om på Vestbredden, samt Gamlebyen og nærliggende palestinske bydeler i Øst-Jerusalem. Protester i Tel Aviv-området kan også forekomme.

Reisende bør være årvåkne, utvise forsiktighet og følge med i nyhetene og lytte til lokale myndigheter.

Dersom demonstrasjoner og voldelige sammenstøt bryter ut, bør reisende forlate stedet umiddelbart. I Jerusalems gamleby, hvor mulighetene for å forlate området er begrenset, kan butikker eller restauranter brukes som midlertidige tilfluktssteder. Det bør utvises spesiell forsiktighet ved Damaskus-porten, der det har vært sammenstøt mellom palestinere og israelsk politi og sikkerhetsstyrker. Det bør også utvises særlig forsiktighet ved kryssing av israelske sjekkpunkter til og fra Vestbredden, inkludert områder som Nablus og Hebron, i og rundt bosettinger, og i og rundt større veikryss langs hovedveien på Vestbredden (Road 60).”

Altså: Ingen advarsel mot reiser til Israel, men råd om å vise forsiktighet, først og fremst på Vestbredden og Gaza-stripen. Hvorfor kan ikke NRK lage overskrifter som har dekning?

 

Oppdatering kl. 13.33: Etter at MIFF publiserte denne artikkelen har NRK endret overskriften til: “UD med nye reiseråd til Israel”.

Forrige artikkel«Nå har Trump sagt at nok er nok»
Neste artikkelNetanyahu tror flere vil følge etter USA
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.