NTB formidler falskt bilde av ny Jerusalem-lov

Feil på feil fra NTB.

Skjermdump fra Adresseavisen.no.
Skjermdump fra Adresseavisen.no.

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Er du en takknemlig leser av Miff.no, men ikke medlem? Klikk her for å registrere deg nå, og du mottar medlemsavis seks ganger i året og invitasjon til møter i ditt område m.m. Det tar kun to minutt. Takk og velkommen! Uten våre medlemmer kan vi ikke gjøre dette arbeidet!

Tirsdag 2. januar vedtok Knesset en lovendring som krever godkjennelse fra to tredeler av Knesset (80 av 120 mandater) dersom suvereniteten til deler av Jerusalem skal gis bort til en fremmed makt.

Nyhetsbyrået NTB skriver i sin tittel: «Israel fester grepet om Jerusalem.» «Den israelske nasjonalforsamlingen har vedtatt en ny lov som strammer grepet ytterligere om ulovlig okkuperte Øst-Jerusalem,» fortsetter det videre i ingressen.

NTB skriver senere: «Israel krever Jerusalem som sin «evige og udelelige hovedstad», noe USAs president Donald Trump nylig ble den første utenlandske statsleder til å slutte opp om.»

Dette er fullstendig feil. Trump understreket i sin tale at han ikke tok stilling til hvordan suvereniteten over Jerusalem skal fordeles. «Vi tar ikke stilling til noen sluttstatus-spørsmål, inkludert de spesifikke grensene for Israels suverenitet i Jerusalem eller løsningen for omstridte grenser. De spørsmålene må de involverte partene avklare,» sa Trump. Presidenten unngikk med overlegg å nevne Jerusalem som udelelig.

NTB formidler et falskt bilde ved sin ensidige dekning. Tenk om de kunne begynt med å lese sin kildeartikkel i Ha’aretz litt nøyere. Der heter det i tredje avsnitt:

«Loven, som utdanningsminister Naftali Bennett og Jerusalem-minister Ze’ev Elkin står bak, er innrettet mot å klargjøre veien for et framtidig tiltak som vil redusere Jerusalems jurisdiksjon [MIFFs uthevning] og etablere en separat kommune under israelsk myndighet hvor ingen israelske statsborgere kommer til å bo, bare palestinere med oppholdstillatelse.»

Du leste riktig. Ha’aretz skriver om å redusere Jerusalems kommunegrenser, NTB dikter om å stramme grepet ytterliggere.

Ha’aretz skriver også, i samme artikkel som NTB bygger på, at Elkin «innrømmer at en deling sannsynligvis vil gjøre det lettere å oppgi bydelene til palestinsk myndighet i framtiden». Igjen fremstår et annet bilde enn det NTB bruker i sin vinkling.

Andre israelske nyhetsmedier gjør saken enda klarere. «Ny 80-flertalls Jerusalem lov har smutthull som gjør at byen kan bli delt,» skriver Jerusalem Post i en tittel. I en analyseartikkel forklarer Lahav Harkov saken enda tydeligere: «På mandag var det ulovlig å dele Jerusalem. Fra tirsdag er det lovlig.»

Noen av de arabiske bydelene i Jerusalem ligger utenfor sikkerhetsbarrieren. Det er særlig disse Elkin ønsker å skille ut i en egen kommune. Hensikten er å endre den demografiske utviklingen i Jerusalem, hvor den arabiske andelen, stikk i strid med Palestinakomiteens usannheter, vokser år etter år. I den nåværende situasjonen kan palestinere flytte relativt enkelt inn i bydelene som ligger utenfor sikkerhetsbarrieren, gifte seg med Jerusalem-borgere med oppholdstillatelse og deres barn vil få borgerrettigheter i Jerusalem. Det er blant annet denne situasjonen Elkin vil endre ved å skille ut arabiske bydeler i en egen kommune.

Selv om ytre høyresiden i Knesset gleder seg over loven vedtatt tirsdag 2. januar, har den først og fremst symbolsk verdi. Skulle det noen gang bli en seriøs fredspartner på palestinsk side, kan en regjering som vil avgi deler av Jerusalem til en palestinsk stat først endre loven med vanlig flertall (61 av 120 mandater) og så gå videre med deling uten å måtte ha flertall på 80 av 120 mandater. Det passer ikke inne i NTBs verden å plage sine lesere med slike fakta.

Har du tid til en siste feil fra NTB? De skriver: «Øst-Jerusalem ble okkupert av Israel i 1967 og er siden annektert. FNs sikkerhetsråd har slått fast at okkupasjonen er ulovlig.»

FNs sikkerhetsråd har aldri slått fast at okkupasjonen er ulovlig, for den er lovlig etter folkeretten. FNs sikkerhetsråd har, i flere ikke-bindende resolusjoner, erklært Israels bosetningsaktivitet på Vestbredden og Øst-Jerusalem ulovlig. Men det er noe annet enn at selve den militære kontrollen etter en lovlig forsvarskrig er ulovlig. Israelske myndigheter har flere argumenter for at bosetningene ikke er noe brudd på folkeretten. Israelerne forbeholder seg retten, så lenge palestinerne nekter å inngå noen fredsavtale, til å fortsette å bygge utde 3 prosent av Vestbredden som i løpet av 50 år er bebygd og beplantet av bosettere.

I april 2017 oppsummerte MIFF mange av feilene og manglene ved NTBs dekning i en egen artikkel. Siden har det kommet mange flere.

Forrige artikkelIran rekrutterte palestinske terrorister
Neste artikkelMIFF krever at Norges Sjakkforbund presser Saudi-Arabia til å åpne for israelere i neste VM
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.