Sannheten om den blåøyde palestinske propagandaaktivisten

Er Ahed Tamimi så uskyldig som media framstiller henne som?
Ahed Tamimi blir pågrepet av sikkerhetsstyrker etter å ha slått og sparket på israelske soldater. (Foto: IDF)
Her blir Ahed Tamimi pågrepet av sikkerhetsstyrker etter å ha slått og sparket på israelske soldater. (Foto: IDF)

Er du en takknemlig leser av Miff.no, men ikke medlem? Klikk her for å registrere deg nå, og du mottar medlemsavis seks ganger i året og invitasjon til møter i ditt område m.m. Det tar kun to minutt. Takk og velkommen! Uten våre medlemmer kan vi ikke gjøre dette arbeidet!

I årevis har Ahed Tamimi vært et av de fremste symbolene på palestinsk propaganda. Selve juvelen i kronen. Stjernen av Pallywood, et utrykk som brukes om palestinernes forsøk på å iscenesette overgrep fra israelske styrker, skriver Ben-Dror Yemini i et innlegg i avisen Yedioth Ahronoth.

«Ahed Tamimi er ikke den eneste som driver med dette, men hun er den beste. Hun har et utseende som fanger hjertene til utenlandske journalister og den vestlige opinionen. Hun bruker ikke hijab eller burka. Tvert imot har hun et veldig europeisk utseende. En jente som ser ut som deres jenter.»

Like før jul ble Ahed pågrepet av israelske styrker, etter at hun ble filmet mens hun gikk til angrep på israelske soldater med slag og spark. Soldatene var utplassert ved Tamimi familiens hus for å opprettholde ro og orden. Like før angrepet hadde palestinske steinkastere gjemt seg inne på eiendommen.

I videoen, som ble publisert direkte på Facebook, blir Ahed spurt av sin mor, som filmer seansen, om hva hennes budskap til de tusenvis av seerne er:

– Enten det er knivstikking, selvmordsangrep eller steinkasting: Alle må gjøre sin del og vi må stå samlet rundt vårt budskap om å frigjøre Palestina.

Nå er den blåøyde og blonde palestineren, som i norske medier omtales som et ikon i palestinernes kamp mot okkupasjon, siktet for blant annet overfall, steinkasting og oppfordring til vold. Hun sitter fortsatt i varetekt.

Det ligger utallige videoer på Youtube hvor Tamimi forsøker å provosere israelske soldater. (Foto: Skjermdump)
Det ligger utallige videoer på Youtube hvor Tamimi forsøker å provosere israelske soldater. (Foto: Skjermdump)

Siden hun var en liten jente har Tamimi forsøkt å iscenesette provokasjoner hos israelske soldater. Målet er å provosere soldatene til å reagere med vold mens provokasjonene blir filmet. Men Tamimi får aldri den reaksjonen hun ønsker på film, for de israelske soldatene har alt for god selvbeherskelse.

«Rundt om i verden, og til en viss grad også i Israel, er ikke dette bedraget blitt avslørt. Tross alt bruker fotografene henne og hun bruker dem. En initifada-modell. Bildene har gjort henne til en internett-stjerne: Der hun står med en hevet knyttneve mot soldater, mens hun biter en soldat eller leder en gruppe med demonstranter. Hun har blitt et propagandaverktøy. Den mest fotograferte palestinske kvinnen i løpet av de fem siste årene.»

I 2012 ble hun invitert til Tyrkia hvor hun ble hyllet og blant annet fikk møte statsminister Recep Tayyip Erdoğan. Men også andre i familien blir hedret.

Bassem Tamimi, faren til den palestinske propagandastjernen, er selv kjent for sine egne aktiviteter og omtales som «menneskerettighetsforkjemper». Men er det virkelig sånn, spør israelske Yemini i innlegget sitt.

«Tamimi er uten tvil en populær gjest på mange anti-israelske begivenheter rundt om i verden. Men i likhet med mange andre slike aktivister, når du skraper litt under overflaten, så finner du en radikal palestiner som oppfordrer til vold og som sprer blodanklager mot Israel», skriver han.

Bassem sprer blant annet anklager om at Israel arresterer palestinske barn for å stjele organene deres og at «zionistene kontrollerer globale medier».

«Ikke bare sprer han blodanklager som omhandler barn, men han repeterer også teorier som minner om Sions vise protokoller. Det er ren og skjær antisemittisme. Men det hindrer ikke Amnesty-organisasjonen fra å definere han som en «samvittighetsfange», skriver Yemini videre.

For å sette ting litt i perspektiv. Ifølge Google er det 729.000 nyhetssaker knyttet opp mot Ahed Tamimi. Til sammenligning har presidenten i Nigeria, Muhammadu Buhari, bare 138.000 oppføringer. Nigeria er Afrikas mest befolkede land med nesten 190 millioner innbyggere.

«Vi må ikke la oss lure. I kampen mellom løgnens propaganda og Israel er det løgnen som vinner», skriver Yemeni i innlegget sitt.

Familien Tamimi er heller ikke ukjent med å bruke vold og terror i sin kamp mot Israel. Ahed Tamimis tante, Ahlam Tamimi, er dømt for å ha bidratt til angrepet på pizzarestauranten Sbarro i Jerusalem i 2001. 15 mennesker ble drept, inkludert sju barn og en gravid kvinne. 130 mennesker ble skadet.

Hennes mor, Nariman Tamimi, legger regelmessig ut innlegg på sosiale medier hvor hun oppfordrer til vold. For eksempel publiserte hun et bilde på Facebook som viste hvilke steder som var best å knivstikke en jøde.

«Tamimi og deres likesinnede, som støtter terrorisme og ønsker Israels ødeleggelse, blir hyllet og respektert. De trenger ikke engang å late som om de er menneskerettighetsaktivister. De er æresgjester selv om de motsetter seg fred, oppfordrer til vold og skaper grunnlag for terrorisme.»

Høsten 2017 deltok Ahed på den norske Palestinakomiteens ungdomskonferanse.

Her kan du se klippet hvor Tamimi går til angrep på soldatene:

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise