Kapellan i Nidaros Domkirke hyller brudd på FNs barnekonvensjon

Og bommer i sammenligning med Jeanne d’Arc.

Beate Iren Lerdahl er kapellan i Nidarosdomen. (Foto: Privat/ Facebook)
Beate Iren Lerdahl er kapellan i Nidarosdomen. (Foto: Privat/ Facebook)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Er du en takknemlig leser av Miff.no, men ikke medlem? Klikk her for å registrere deg nå, og du mottar medlemsavis seks ganger i året og invitasjon til møter i ditt område m.m. Det tar kun to minutt. Takk og velkommen! Uten våre medlemmer kan vi ikke gjøre dette arbeidet!

Torsdag 18. januar skrev Beate Lerdahl, kapellan i Nidaros domkirke og Vår frue menighet, et innlegg i Adresseavisen. Her tar hun opp saken til Ahed Tamimi, en 16 år gammel palestinsk jente som er arrestert av Israel og siktet for en rekke voldsprovokasjoner og oppfordring til vold.

Lerdahl skriver: «I en dokumentar forteller Ahed om en barndom hvor hun lekte ute i gatene med de andre ungene, og hvordan militære entret landsbyen og begynte å skyte. Landsbyen oppdrar ungene sine til å være med i motstandsbevegelsen, slik at de kan være rustet til å møte det som venter dem, uten å bukke under. Siden Ahed var liten jente, har hun deltatt i demonstrasjoner – som ofte utvikler seg fra fredelige protester til skyting og steinkasting når militæret kobles inn.» [MIFFs uthevninger.]

Hva sier FNs barnekonvensjon om dette? «Statspartene skal treffe alle gjennomførbare tiltak for å sikre at personer under 15 år ikke deltar direkte i fiendtligheter.» (Artikkel 38). Palestinske selvstyremyndigheter har ratifisert FNs barnekonvensjon i 2014.

I stedet for å hylle bruddene på FNs barnekonvensjon, burde kapellanen i Trondheim holdt palestinske selvstyremyndigheter og de voksne i Aheds landsby ansvarlig for brudd på FNs barnekonvensjon.

 

Feil om Jeanne d’Arc

Lerdahl sammenligner Ahed Tamimi med Jeanne d’Arc: «I mange kretser blir Ahed omtalt som den nye Jeanne d`Arc. Med sin store blonde hårmanke og usvikelige tro på det hun står for, er det mange likhetstrekk med den franske frihetskjemperen.»

Jeanne d’Arc hadde mørkt hår og var temmelig mørk i huden, ifølge nettsiden jeanne-darc.info.

Store norske leksikon skriver om d’Arc: «Under hundreårskrigen i middelalderen fikk hun en militær kommando og klarte å snu krigslykken til Frankrikes fordel. Kort etter ble hun tatt til fange av engelskmennene og brent på bål for trolldom og kjetteri. Henrettelsen fant sted i Rouen 30. mai 1431.»

Tamimi har ikke hatt noen militær kommando, og hun har ikke snudd noen krigslykke til palestinernes fordel. Hun er ikke anklaget for trolldom eller kjetteri og vil ikke bli henrettet. Alle som kjenner d’Arcs historie vil forstå at Ahed ligner mer på en norsk ungdom som biter og kaster snøball på politimenn (og blir dømt til fengsel for det) enn den dypt religiøse franske kvinnen fra 1400-tallet.

Faksimile av Beate Lerdahls kommentar i Adresseavisen fredag 19. januar.
Faksimile av Beate Lerdahls innlegg i Adresseavisen fredag 19. januar.
Forrige artikkelGaza-familie drepte familiemedlem som var mistenkt for å hjelpe Israel
Neste artikkelSynes det er utrygt å gå med kippa
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.